Mapa d’Anoia, terra de castells

Anoia, terra de castells

Sota la denominació “Anoia, terra de castells” es vol donar a conèixer un dels majors atractius de la comarca: si bé el patrimoni de l’Anoia és ric, les torres i els castells hi ocupen un lloc destacat gràcies a la seva abundància i diversitat.

Bona part de les torres i castells de l’Anoia daten d’entre mitjans del segle X i mitjans del segle XI. En aquells moments els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerdanya van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans. Quan la zona va deixar de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser el el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d’altres, van destacar famílies com els Claramunt, Montbui, Tous o Òdena.

A partir del segle XIV, la família dels Cardona es va fer amb els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors. Amb el pas dels segles o l’augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases. Actualment, tots ells són una magnífica targeta de presentació per a la comarca de l’Anoia.

Us presentem una selecció de torres i castells que, gràcies al seu estat actual i facilitat d’accés, són la millor porta d’entrada a l’Anoia medieval.

Descarrega’t aquí el Mapa dels Castells de l’Anoia en pdf.


Tria la teva ruta

T’oferim l’oportunitat de visitar els castells de l’Anoia i descobrir les històries que hi ha al seu darrera.

Més informació i visites dels castells
a l'APP "Anoia, terra de castells"

App-mes-info-AnoiaTurisme App-mes-info-AnoiaTurisme App-mes-info-AnoiaTurisme