Newsletter
COVID-19
  • Català
  • Español
  • English
  • Français
Anoia Turisme
Menu 
  • què fer?
    • Cultura i patrimoni
      • Descobreix els origens
      • MUSEUS DE L’ANOIA
      • Patrimoni Religiós
      • Visites guiades al patrimoni
      • L’ANOIA INDUSTRIAL
      • EL MODERNISME
    • COMARCA MEDIEVAL
      • Anoia Terra de Castells
      • Tots els Castells de l’Anoia
      • Castells amb visita guiada
      • Castells amb visita exterior lliure
    • ESPORT I NATURA
      • Anoia Sports Premium
      • Parc Motor – el món del motor
      • El cel de l’Anoia: Vol i Globus
    • ANOIA DEL CAMP A LA TAULA
      • Productors de l’Anoia
      • Especies Silvestres de l’Anoia
      • Receptes
      • On comprar
      • Tasta l’Anoia
      • Enoturisme
    • EXPERIÈNCIES ÚNIQUES
      • Adrenalina Pura
      • Naturalitat rural
      • Diversió total
      • Vivències experimentals
      • Explora el passat
      • BOTIGUES DE FÀBRICA
    • RACONS DE L’ANOIA
      • RUTES, CAMINS I SENDERS DE L’ANOIA
      • GORGS I SALTANTS D’AIGUA
      • Nuclis amb encant
      • Els Miradors de l’Anoia
      • Places porxades
    • ESDEVENIMENTS
      • CULTURALS
      • FESTES POPULARS
      • FIRES I MERCATS
      • GASTRONÒMICS
      • MUSICALS
      • MODA
    • RECOMANACIONS I PROPOSTES A L’ANOIA
  • Menjar i dormir
    • Dormir
    • Menjar
  • AGENDA
  • CONTACTAR
    • CONTACTAR
    • Altres Punts d’informació Turística
  • >> CATALÀ
  • >> ESPAÑOL
  • >> ENGLISH
  • >> FRANÇAIS

Jornades Gastronòmiques de la Vinyala d’Òdena

Agafant el relleu a la Fira de la Vinyala, a finals del mes d’octubre i fins el 21 de novembre se celebra a Òdena les Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, promogudes per l’Ajuntament d’Òdena, amb l’objectiu de posar en relleu la importància de la tradició culinària d’Òdena d’aquesta menja exquisida molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.

En aquesta edició hi participaran fins a set restaurants, el Restaurant Samuntà, Cal Taribó, l’Escorxador, Ca l’Andorrà, el Canaletes, el Racó del Traginer i el Bar Fènix, proposant diferents receptes per a posar en valor la tradició culinària d’aquesta menja exquisida, molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.

Així doncs, es podran tastar, per exemple, cargols a la llauna o al pebre negre; fregits a l’estil de la Sra Montse; amb vedella femella, butifarra i cansalada; en forma de gran menú degustació o amn suquet… entre d’altres receptes que faran les delícies dels amants de la bona taula i la tradició, que enguany disposaran de quasi tot un mes per mirar de tastar-les totes.

Entre els restaurants participants hi ha el guanyador de la millor tapa, escollida pel jurat, de l’edició 9.1 de la Fira de la Vinyala, el Bar Fènix.

Les jornades son organitzades per l’Ajuntament d’Òdena i Òdena Comerç i Restauració i compten amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia i la Diputació de Barcelona

 

Què fa única la vinyala?

El vinyal, també conegut com cargol de les vinyes Otala punctata, ha pres la denominació peculiar i pròpia de Vinyala a l’entorn d’Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu.

La seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a 4 c, més deprimida i d’espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per a ser cuinat en cassola, enfront d’altres espècies potser més conegudes com els bovers.

 

Enfortint la identitat del territori

A partir de la bona acollida de les edicions precedents de la Fira de la Vinyala i de l’experiència que suposaran aquestes jornades gastronòmiques, amb la participació de diferents restaurants durant diverses setmanes, la voluntat de l’Ajuntament és crear properament a l’Anoia una Ruta Gastronòmica de la Vinyala.

Actualment ja s’està començant a dibuixar aquest projecte, que té la voluntat d’anar més enllà d’Òdena i implicar de forma permanent restaurants de la Conca d’Òdena i d’altres localitats de la comarca. Una iniciativa que, mitjançant el llenguatge universal de la bona gastronomia i fent ús d’un producte únic i exclusiu del territori com són les vinyales, contribueixi a reforçar l’oferta turística d’Òdena i la comarca.

Data: 22/10/2021 fins 21/11/2021


https://lavinyala.cat/
Anoia Art botifarra Cabrera d'Anoia Calaf Camí Ral Carrera Castells cementiri cigronet Cultura Deporte Esquiador Festa figues Fira formatge GASTRONOMIA Gorg Història HostaletsdePierola Igualada La Llacuna Mala Dona Medieval mel mercat miocè ORPÍ paleontologia paleoturisme Piera pollastre préssec recepta restaurant rural Salts d'Aigua Teatre Vallbona d'Anoia Veciana vi vinyala visitaguiada Òdena

Què més podem visitar?

5 fonts de l’Anoia on anar d’excursió a berenar!
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
10 llocs amb encant a l’Anoia on anar a fer un pícnic
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya
5 propostes per descobrir l’Anoia en família
Mapa de l’Anoia
TOP ANOIA
TOP ANOIA
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
SITUACIÓ DE L'ESDEVENIMENT
I RODALIES

© 2023 Anoia Turisme