Jornades Gastronòmiques de la Vinyala d’Òdena
Agafant el relleu a la Fira de la Vinyala, a finals del mes d’octubre i fins el 21 de novembre se celebra a Òdena les Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, promogudes per l’Ajuntament d’Òdena, amb l’objectiu de posar en relleu la importància de la tradició culinària d’Òdena d’aquesta menja exquisida molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.
En aquesta edició hi participaran fins a set restaurants, el Restaurant Samuntà, Cal Taribó, l’Escorxador, Ca l’Andorrà, el Canaletes, el Racó del Traginer i el Bar Fènix, proposant diferents receptes per a posar en valor la tradició culinària d’aquesta menja exquisida, molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.
Així doncs, es podran tastar, per exemple, cargols a la llauna o al pebre negre; fregits a l’estil de la Sra Montse; amb vedella femella, butifarra i cansalada; en forma de gran menú degustació o amn suquet… entre d’altres receptes que faran les delícies dels amants de la bona taula i la tradició, que enguany disposaran de quasi tot un mes per mirar de tastar-les totes.
Entre els restaurants participants hi ha el guanyador de la millor tapa, escollida pel jurat, de l’edició 9.1 de la Fira de la Vinyala, el Bar Fènix.
Les jornades son organitzades per l’Ajuntament d’Òdena i Òdena Comerç i Restauració i compten amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia i la Diputació de Barcelona
Què fa única la vinyala?
El vinyal, també conegut com cargol de les vinyes Otala punctata, ha pres la denominació peculiar i pròpia de Vinyala a l’entorn d’Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu.
La seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a 4 c, més deprimida i d’espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per a ser cuinat en cassola, enfront d’altres espècies potser més conegudes com els bovers.
Enfortint la identitat del territori
A partir de la bona acollida de les edicions precedents de la Fira de la Vinyala i de l’experiència que suposaran aquestes jornades gastronòmiques, amb la participació de diferents restaurants durant diverses setmanes, la voluntat de l’Ajuntament és crear properament a l’Anoia una Ruta Gastronòmica de la Vinyala.
Actualment ja s’està començant a dibuixar aquest projecte, que té la voluntat d’anar més enllà d’Òdena i implicar de forma permanent restaurants de la Conca d’Òdena i d’altres localitats de la comarca. Una iniciativa que, mitjançant el llenguatge universal de la bona gastronomia i fent ús d’un producte únic i exclusiu del territori com són les vinyales, contribueixi a reforçar l’oferta turística d’Òdena i la comarca.
https://lavinyala.cat/