Newsletter
  • Català
  • Español
  • English
  • Français
Anoia Turisme
Menu 
  • què fer?
    • Cultura i patrimoni
      • Descobreix els origens
      • MUSEUS DE L’ANOIA
      • Patrimoni Religiós
      • Visites guiades al patrimoni
      • L’ANOIA INDUSTRIAL
      • EL MODERNISME
    • COMARCA MEDIEVAL
      • Anoia Terra de Castells
      • Tots els Castells de l’Anoia
      • Castells amb visita guiada
      • Castells amb visita exterior lliure
    • ESPORT I NATURA
      • Anoia Sports Premium
      • Parc Motor – el món del motor
      • El cel de l’Anoia: Vol i Globus
    • ANOIA DEL CAMP A LA TAULA
      • Productors de l’Anoia
      • Especies Silvestres de l’Anoia
      • Receptes
      • Tasta l’Anoia
      • Enoturisme
    • EXPERIÈNCIES ÚNIQUES
      • Adrenalina Pura
      • Naturalitat rural
      • Diversió total
      • Vivències experimentals
      • Explora el passat
      • BOTIGUES DE FÀBRICA
    • RACONS DE L’ANOIA
      • RUTES, CAMINS I SENDERS DE L’ANOIA
      • GORGS I SALTANTS D’AIGUA
      • Nuclis amb encant
      • Els Miradors de l’Anoia
      • Places porxades
    • ESDEVENIMENTS
      • CULTURALS
      • FESTES POPULARS
      • FIRES I MERCATS
      • GASTRONÒMICS
      • MUSICALS
      • MODA
    • RECOMANACIONS I PROPOSTES A L’ANOIA
  • Menjar i dormir
    • Dormir
    • Menjar
  • AGENDA
  • CONTACTAR
    • CONTACTAR
    • Altres Punts d’informació Turística
  • >> CATALÀ
  • >> ESPAÑOL
  • >> ENGLISH
  • >> FRANÇAIS

El préssec, una dolça especialitat del sud de l’Anoia

La família de Josep Torrents fa generacions que viu de l’agricultura i ara ell és un dels agricultors que conreen fruita dolça al sud de l’Anoia. Des de la seva finca de La Fortesa (Piera), Torrents explica que, malgrat que a la zona sempre s’ha viscut del camp, allò que es conrea ha anat evolucionant.

La proximitat del Penedès i la popularitat del vi va fer que la vinya fos el cultiu bàsic a moltes finques. Però va arribar un moment en el que, segons relata el pagès, “el preu del vi es va ensorrar” i van iniciar el cultiu d’arbres fruiters. La poma i la pera va acabar donant pas al préssec fa unes tres dècades, “perquè semblava que t’hi podies guanyar algun cèntim més”, reconeix Torrents. L’agricultor explica que han acabat especialitzant-se en el préssec, perquè centrar-se en un cultiu els permet ser més competitius.

Torrents trenca mites quan explica que a la seva finca cultiva una trentena de varietats de préssec. Comença a recollir les primeres a finals del mes de maig i acaba entrat l’octubre. Sense passar per cap càmera frigorífica, els préssecs cultivats en aquest indret de Piera arriben a les llars abans de 2 dies després d’haver estat recollits. La finca, de 14 hectàrees, compta amb bona part del terreny amb fruiters.

Torrents, que gestiona la producció amb l’empresa familiar Torrents Viñas Fruit, ha anat aplicat avenços en el cultiu del préssec. Un pas clau va ser, l’any 2002, la incorporació del sistema de producció integrada. L’explotació de La Fortesa és una de les 30 del Penedès i l’Anoia que es van aplegar llavors en una ADV (Agrupació de Defensa vegetal) on tota la fruita i verdura que es produeix es ven sota la marca FORDAL i està dins la denominació genèrica de producció integrada, controlada i supervisada per un enginyer. Malgrat que la collita es fa els mesos d’estiu, hi ha feina tot l’any, amb la poda, aclarida dels arbres quan comença a florir i també la substitució de fruiters, que tenen una vida útil d’uns 17 anys aproximadament.

El préssec de la Fortesa ha anat guanyant en reconeixement al llarg dels darrers anys, i bon exemple és el mercat de la fruita dolça que acull Piera els diumenges d’estiu. Els préssecs de Torrents es venen en circuits de proximitat, com els supermercats Esclat, Supermas i botigues i mercats de la zona.

Més enllà de la dependència de com van les collites cada any, Josep Torrents creu que el gran repte de l’agricultura “és la falta de relleu”. Posa com a exemple el fet que els seus dos fills l’ajuden els dissabtes a l’explotació “però són enginyers i ja han triat un altre camí”. Mentrestant, va buscant nous mercats on oferir el préssec de La Fortesa.

Data: 26/07/2017


Anoia Art botifarra Cabrera d'Anoia Calaf Camí Ral Carrera Castells cementiri cigronet Cultura Deporte Esquiador Festa figues Fira formatge fotografia GASTRONOMIA Gorg Història HostaletsdePierola Igualada LaTossa llavors Mala Dona Medieval mercat miocè mirador Montbui ORPÍ paleontologia paleoturisme Piera préssec recepta restaurant Salts d'Aigua SantaMargaridadeMontbui Teatre Vallbona d'Anoia Veciana vinyala visitaguiada

Què més podem visitar?

5 fonts de l’Anoia on anar d’excursió a berenar!
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
10 llocs amb encant a l’Anoia on anar a fer un pícnic
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya
5 propostes per descobrir l’Anoia en família
Mapa de l’Anoia
TOP ANOIA
TOP ANOIA
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
SITUACIÓ DE L'ESDEVENIMENT
I RODALIES

© 2025 Anoia Turisme