Castell de Castellfollit
La conquesta d’aquest territori per part dels comtes de Cerdanya es va consolidar a principis del segle XI, amb la construcció del castell. S’assenta sobre un esperó rocós allargat, que domina l’encreuament entre el camí del Llobregós i el que baixa des de la zona de Cardona.
El conjunt està totalment circumdat de muralles, que s’adapten tant al perfil allargat de la serra com a l’esglaonament. A la part més elevada hi ha una torre de planta circular. Al tram mig, hi ha murs que compartimenten l’entorn de la porta d’accés al recinte. Finalment, a l’extrem inferior és on millor es conserven un seguit de patis i estances cobertes amb volta. D’entre aquestes estances, destaca un calabós amb dibuixos esgrafiats de castells, cavallers i màquines d’assalt.
Fora del recinte del castell però complementant-ne la defensa, hi ha tres torres albarranes: la del Ballester (a l’oest), la del Raval (al sud) i la del Cap Xic (a l’est).
La fortalesa de Castellfollit de Riubregós, cap a l’any 1000, formava part de les possessions del comtat de Cerdanya, del qual revertí per herència al comtat de Barcelona. Inicialment tenia la família dels Cervera com a castlans, però cap a la segona meitat del segle XIII passà a mans dels Cardona, que ja tenien sota el seu domini la majoria de places fortes dels voltants.
El castell ha presenciat diversos episodis històrics, d’entre els quals destaca l’enfrontament l’any 1822 entre els absolutistes de Castellfollit i els liberals comandats pel general Espoz y Mina, que va atacar i destruir el castell.
Visites cada segon diumenge de mes a les 11.00
Per concertar visites i visitar els grafits s’ha de consultar a l’Ajuntament al telèfon 93 869 30 31.
www.riubregos.cat