Camí de les Batalles del Bruc
En el marc del projecte de commemoració del Bicentenari de les Batalles del Bruc (2008) i el projecte turístic que el municipi porta a terme es va dissenyar i desenvolupar el que s’ha anomenat “Camí de les Batalles”, una ruta que vol recordar la que els soldats napoleònics van recórrer per dues vegades els dies 6 i 14 de juny del 1808.
Una columna de soldats francesos, integrada per 3.800 homes, de cavalleria, infanteria i artilleria que havien sortit dos dies abans de Barcelona amb destí a Manresa, Lleida i Saragossa, va penetrar al municipi i, després de travessar de cap a cap el Bruc, es va dirigir al pas natural de Can Maçana, situat a més de cinc quilòmetres del poble. En aquell punt, un nodrit grup de sometents locals i de les rodalies (Igualada, Manresa, Santpedor, Castellolí, Moià i altres municipis) els va fer front en la vessant sud d’aquell punt estratègic, fent-los recular i finalment derrotant-los.
La ruta que s’ofereix discorre entre la masia anomenada Can Pascual i el pas de Can Maçana. Dividida en cinc trams, el primer passa pel Bruc de la Parròquia (el nucli més antic de la vila). Segueix pel Bruc del Mig, on es passa per davant del monument del Timbaler del Bruc (obra de l’escultor Frederic Marés, inaugurat al 1952), on el visitant pot fer una llarga parada per descansar i contemplar una magnífica vista de la serralada montserratina.
El recorregut segueix pel Bruc de Dalt, des d’on l’excursionista tindrà una completa visió del camp de batalla, avui poblat per un gran bosc, si bé en aquella època era ple d’oliveres i ceps. Una vegada deixades enrere les últimes cases, el camí s’endinsa en terrenys del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, on una rica flora i fauna envoltarà al caminant. D’altra banda, hem d’esmentar que aquest territori està ple de llegendes relacionades amb les roques de Montserrat i amb fets històrics esdevinguts en els últims cinc-cents anys i més.
El paratge que el caminant trepitjarà va ser tot ell camp de batalla, ja que la forma d’enfrontament va ser la de la “guerrilla”, manera de guerrejar inventada en aquella època.
El pas de Can Maçana, on la defensa davant l’invasor va ser molt forta, és avui un parc on es pot descansar, gaudir de la natura i del panorama, i punt de partida d’excursions seguint els camins que s’endinsen en la muntanya.
https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/senderisme/itineraris_bruc/batalles/