Newsletter
  • Català
  • Español
  • English
  • Français
Anoia Turisme
Menu 
  • què fer?
    • Cultura i patrimoni
      • Descobreix els origens
      • MUSEUS DE L’ANOIA
      • Patrimoni Religiós
      • Visites guiades al patrimoni
      • L’ANOIA INDUSTRIAL
      • EL MODERNISME
    • COMARCA MEDIEVAL
      • Anoia Terra de Castells
      • Tots els Castells de l’Anoia
      • Castells amb visita guiada
      • Castells amb visita exterior lliure
    • ESPORT I NATURA
      • Anoia Sports Premium
      • Parc Motor – el món del motor
      • El cel de l’Anoia: Vol i Globus
    • ANOIA DEL CAMP A LA TAULA
      • Productors de l’Anoia
      • Especies Silvestres de l’Anoia
      • Receptes
      • Tasta l’Anoia
      • Enoturisme
    • EXPERIÈNCIES ÚNIQUES
      • Adrenalina Pura
      • Naturalitat rural
      • Diversió total
      • Vivències experimentals
      • Explora el passat
      • BOTIGUES DE FÀBRICA
    • RACONS DE L’ANOIA
      • RUTES, CAMINS I SENDERS DE L’ANOIA
      • GORGS I SALTANTS D’AIGUA
      • Nuclis amb encant
      • Els Miradors de l’Anoia
      • Places porxades
    • ESDEVENIMENTS
      • CULTURALS
      • FESTES POPULARS
      • FIRES I MERCATS
      • GASTRONÒMICS
      • MUSICALS
      • MODA
    • RECOMANACIONS I PROPOSTES A L’ANOIA
  • Menjar i dormir
    • Dormir
    • Menjar
  • AGENDA
  • CONTACTAR
    • CONTACTAR
    • Altres Punts d’informació Turística
  • >> CATALÀ
  • >> ESPAÑOL
  • >> ENGLISH
  • >> FRANÇAIS

Forn de Jorba, un pa com els d’abans

La tradició i l’artesania en l’elaboració del pa es fa més fàcil amb un forn que acumula prop d’un segle d’experiència. El Forn de Jorba, a l’Avinguda Canaletes del municipi, continua elaborant els seus productes al mateix forn que quan va obrir la botiga, l’any 1930, a la que llavors era la carretera entre Barcelona i Madrid.

El seu responsable, Jaume Teixé, assegura que des de llavors “no ha canviat gens l’estructura ni el fons” del forn de llenya en el que elaboren pa de pagès, coques de forner i altres tipus de pans.
Teixé reconeix que el producte estrella del Forn de Jorba és la coca de forner, i desvetlla un dels secrets de l’establiment: “la coca és el primer que es fa al forn abans de coure tot el pa de pagès, perquè a més de ser una bona coca, això el que permet és donar humitat al forn per tenir un bon pa de pagès, amb bon color i bon aroma”.

El secret del pa és una massa mare que “el nostre forner ha anat guardant dia a dia, des de fa 45 anys” i l’objectiu que persegueixen és “conservar i mantenir el pa d’abans, un pa que duri una setmana”. El procés d’elaboració i una fermentació llarga de 24h els permet aconseguir un pa “amb propietats organolèptiques molt bones, amb bon gust, bona olor i una bona molla”. A més dels productes més convencionals d’un forn, a Jorba també elaboren galetes ecològiques amb base d’espelta i gustos tan suggeridors com orenga i mostassa, pipes i mostassa, garrofa i ametlla o xocolata.
I el forn, sota comanda, els dissabtes al vespre es realitza una curiosa experiència gastronòmica. L’obrador es converteix en un espai per fer un maridatge de pans, “on cadascú es fa el pa i després de coure’l se’l menja aquí amb el que vulgui, fet al forn també si cal”, explica Teixé.

Els productes del Forn de Jorba es comercialitzen a la seva botiga de Jorba, i a la pastisseria  La Plaça de Sant Martí de Tous, que ara també gestionen, però també a altres establiments com Agroigualada i la Bodega d’Igualada.  A l’establiment La Plaça de Sant Martí de Tous elaboren pastisseria que també es ven al Forn de Jorba, mentre el pa, les coques i els productes del Forn de Jorba es comercialitzen també a Tous.
Com a projecte més immediat, des del Forn de Jorba volen organitzar unes jornades per explicar tot sobre l’elaboració del pa i especialment en clau de salut perquè, per exemple, “el pa fet amb massa mare permet baixar el gluten”. En definitiva, Teixé té l’objectiu de “mantenir i potenciar un pa que sigui saludable, perquè som el que mengem”.

 

Data: 08/03/2018


Anoia Art botifarra Cabrera d'Anoia Calaf Camí Ral Carrera Castells cementiri cigronet Cultura Deporte Esquiador Festa figues Fira formatge fotografia GASTRONOMIA Gorg Història HostaletsdePierola Igualada LaTossa llavors Mala Dona Medieval mercat miocè mirador Montbui ORPÍ paleontologia paleoturisme Piera préssec recepta restaurant Salts d'Aigua SantaMargaridadeMontbui Teatre Vallbona d'Anoia Veciana vinyala visitaguiada

Què més podem visitar?

5 fonts de l’Anoia on anar d’excursió a berenar!
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
10 llocs amb encant a l’Anoia on anar a fer un pícnic
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya
5 propostes per descobrir l’Anoia en família
Mapa de l’Anoia
TOP ANOIA
TOP ANOIA
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
SITUACIÓ DE L'ESDEVENIMENT
I RODALIES

Forn de Jorba, un pa com els d’abans


© 2025 Anoia Turisme