Espina de Ferro
Espina de Ferro té el seu origen a Vallespinosa, un poblet de la Conca de Barberà on en Fede i en Roger van iniciar la seva aventura cervesera esperonats per la il·lusió i per l’aigua excepcional que hi havia al municipi, on els pares del Roger tenen una casa. De fet, el nom de la marca fa referència a aquest origen i a part del nom dels fundadors.
Completament autodidactes, aquests dos amics van començar a elaborar cervesa l’any 2010 i el 2013 van començar a elaborar cervesa com a nòmades en altres fàbriques. Des del gener de 2018 elaboren les seves cerveses al seu propi obrador de Vilanova del Camí, el que converteix Espina de Ferro en la primera microcerveseria de la comarca de l’Anoia.
Per a Roger Mateu, un dels dos fundadors d’Espina de Ferro, les seves cerveses són “un producte molt variat, des de cerveses amb menys llúpol i amargues a d’altres més complexes i aromàtiques”. L’estrella, per a Mateu, és la Dead Monk, la primera que van comercialitzar, “envellida en barriques de bourbon dels Estats Units”. Per la mida de les barriques, les quantitats no poden ser molt grans, el que fa encara més singular aquest producte.
Entre les cerveses d’Espina de Ferro “hi ha molts estils, gustos i matisos”, amb el tret comú de ser “cerveses molt potents, complexes, amb molt cos” diu Mateu. En cada producte, però, “hi ha molts detalls que intentem cuidar al màxim”.
L’obertura del seu propi obrador acompanya un procés de creixement que ja porta les anoienques Espina de Ferro més enllà de la Conca d’Òdena. A banda de les compres que ofereix a través de la seva botiga online www.espinadeferro.com, les cerveses vilanovinesja es poden trobar en establiments de Bèlgica i del sud de França.