L’Arròs Paperer
El Museu-Molí Paperer de Capellades et convida a descobrir la història del paper a la comarca de l’Anoia visitant les seves instal·lacions i gaudint d’una perla gastronòmica recuperada dels antics molins: l’Arròs paperer.
L’Arròs paperer és un guisat que s’elaborava a les velles fàbriques amb carn i arròs, condimentat amb el vi de la zona i els productes que donava la terra: ceba, tomàquet i l’imprescindible llorer que creixia als marges del riu. Un plat molt nutritiu que permetia aguantar dures jornades als primers treballadors paperers.
La il·lustració i la democratització de la cultura van generar un increment de la demanda de paper, i la construcció de molins paperers. A l’Anoia, gràcies a la gran abundància d’aigua i a la situació geogràfica, Capellades, la Pobla de Claramunt, Carme, Sant Pere de Riudebitlles…, varen constituir un dels centres paperers més importants d’Espanya durant els segles XVIII i XIX.
El paper d’aquesta zona, en especial el paper de barba i el paper de fumar, es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica. D’aquesta època d’esplendor van néixer grans nissagues papereres com Serra, Romaní, Guarro o Miquel.
www.arrospaperer.cat