Newsletter
  • Català
  • Español
  • English
  • Français
Anoia Turisme
Menu 
  • què fer?
    • Cultura i patrimoni
      • Descobreix els origens
      • MUSEUS DE L’ANOIA
      • Patrimoni Religiós
      • Visites guiades al patrimoni
      • L’ANOIA INDUSTRIAL
      • EL MODERNISME
    • COMARCA MEDIEVAL
      • Anoia Terra de Castells
      • Tots els Castells de l’Anoia
      • Castells amb visita guiada
      • Castells amb visita exterior lliure
    • ESPORT I NATURA
      • Anoia Sports Premium
      • Parc Motor – el món del motor
      • El cel de l’Anoia: Vol i Globus
    • ANOIA DEL CAMP A LA TAULA
      • Productors de l’Anoia
      • Especies Silvestres de l’Anoia
      • Receptes
      • Tasta l’Anoia
      • Enoturisme
    • EXPERIÈNCIES ÚNIQUES
      • Adrenalina Pura
      • Naturalitat rural
      • Diversió total
      • Vivències experimentals
      • Explora el passat
      • BOTIGUES DE FÀBRICA
    • RACONS DE L’ANOIA
      • RUTES, CAMINS I SENDERS DE L’ANOIA
      • GORGS I SALTANTS D’AIGUA
      • Nuclis amb encant
      • Els Miradors de l’Anoia
      • Places porxades
    • ESDEVENIMENTS
      • CULTURALS
      • FESTES POPULARS
      • FIRES I MERCATS
      • GASTRONÒMICS
      • MUSICALS
      • MODA
    • RECOMANACIONS I PROPOSTES A L’ANOIA
  • Menjar i dormir
    • Dormir
    • Menjar
  • AGENDA
  • CONTACTAR
    • CONTACTAR
    • Altres Punts d’informació Turística
  • >> CATALÀ
  • >> ESPAÑOL
  • >> ENGLISH
  • >> FRANÇAIS

Cal Codina de Tous, botiguers des de fa més de cent anys

Els germans Josep i Emma Codina són la quarta generació de l’empresa Cal Codina de Tous. Tenen un obrador de cansaladeria i el supermercat, que és franquícia de Caprabo. El seu objectiu principal com a empresa és “oferir un bon servei als nostres clients”.

Els seus productes estrella són els embotits tradicionals com la llonganissa o el fuet. La llonganissa de Cal Codina s’elabora amb carn fresca de porcs de granges catalanes i reposa durant 10 setmanes penjada a l’assecador. El fuet es fa amb la mateixa massa que la llonganissa, amb la meitat de pebre, i es deixa penjat a l’assecador durant quatre setmanes. A més, també elaboren botifarra fresca, xoriço curat, botifarres catalana, blanca i negra, pa de fetge, pernil dolç en format de barra i sobrassada. “Procurem elaborar els nostres embotits amb les maneres de fer tradicionals, amb pocs additius, molt sovint amb gairebé només sal i pebre”, destaquen els germans.

També elaboren plats cuinats, com canelons de carn o d’espinacs, lasanya, fideuada, carn de xai amb xampinyons, mandonguilles amb pèsols, magre de porc amb fruits secs, pizzes de tres maneres, croquetes de pollastre o vedella amb bolets. Els plats acostumen a vendre’s en safates de dues racions i congelats. Com ells mateixos apunten, “són les receptes de les àvies en un format ben pràctic”.

A més, fan plats per encàrrec. “Per Nadal i altres festes importants, moltes famílies ens demanen que els cuinem un plat: vedella amb bolets, pollastre farcit, xai al forn… D’aquesta manera només cal que ho escalfin bé abans de treure-ho a taula, i poden dedicar el temps, els fogons de casa i l’espai de la nevera als altres plats de l’àpat”.

La producció de l’obrador es ven en un 50% al supermercat de Tous, un 10% d’embotits es ven a altres botigues, com Carns Gual (al mercat de la Masuca i a la placeta de sant Joan) o a Agroigualada antic Sindicat de pagesos d’Igualada. I un 40% és per a l’escorxador d’aviram Closa, de Copons. Des d’allà arriba a moltes botigues d’alimentació, principalment de l’Anoia. “Per a Closa treballem a màquila, o sigui, ells ens porten la carn de pollastre i nosaltres l’endemà li retornem les salsitxes i hamburgueses elaborades amb un 100% de pollastre”, expliquen els germans Codina.

De cooperativa de pagesos a empresa familiar
Aquest negoci familiar es va iniciar ja fa més de cent anys. Al començament del segle XX a molts pobles de Catalunya els pagesos s’organitzaven en cooperatives, per aconseguir el que avui en diem ser més competitius. Molt sovint les cooperatives no es limitaven a l’àmbit laboral, sinó que també eren centres de lleure i cultura. A Tous se’n van construir diversos al llarg dels anys, i en algun temps n’hi va haver quatre o cinc simultàniament. Sovint constaven d’un cafè, un teatre i a vegades una botiga pels socis de la cooperativa. De fet, el mateix Papa Pius XI exhortava les parròquies perquè construïssin espais per promocionar els valors morals i la cultura del poble.

L’espai que després seria Cal Codina, inicialment era la seu social d’una cooperativa de pagesos, anomenat Centro Moral i Instructivo. “Els nostres besavis Josep Codina i Maria Oranies eren els encarregats de fer funcionar el cafè i la botiga”, expliquen els seus descendents. “A partir del 1910 vam començar a ser botiguers”. A Tous hi havia al mateix temps tres o quatre espais similars, on s’hi programaven actuacions, concerts i actes culturals. “Com que el poble és petit, no va passar gaire anys que els socis se’n devien cansar i ho van deixar córrer. Llavors van proposar als nostres besavis que es quedessin l’edifici a canvi de retornar a cada soci els diners aportats per a la seva construcció”, expliquen els besnéts. En aquell moment, la botiga va deixar de ser una feina complementària a la de pagès per esdevenir l’ocupació principal de la família.
En aquell temps una botiga de queviures en un poble oferia molt pocs articles: els que no es produïen a l’hort ni a les vinyes, com bacallà, arengades o arròs. La Maria no deia mai “no en tenim”, sempre trobava solucions per satisfer la demanda de la clientela.

Aleshores totes les cases del poble feien la matança del porc i elaboraven botifarres i llonganisses, però de vegades feien curt i aleshores miraven de comprar-ne. La Maria sovint venia les botifarres del rebost de la família. Aquesta venta va anar augmentant ja que a partir dels anys vint es van instal·lar fàbriques de teixits a Tous, on hi treballaven moltes dones, i aquestes cada vegada tenien menys temps per a elaborar els productes derivats de la matança.

Va ser així com la venda esporàdica de botifarres i llonganisses cada vegada es va anar fent més i més important per a Cal Codina. La família va comprar una picadora de carn i una embotidora de 12 litres de capacitat, i es van anar especialitzant.

Cal Codina ha continuat treballant en cansaladeria fins a data d’avui. Amb els anys es va traslladar l’obrador i la botiga a espais més grans i es van adequar les instal·lacions. També hi ha hagut canvis en els estris i la manera de treballar, sempre mantenint l’essència artesanal del producte.



Anoia Art botifarra Cabrera d'Anoia Calaf Camí Ral Carrera Castells cementiri cigronet Cultura Deporte Esquiador Festa figues Fira formatge fotografia GASTRONOMIA Gorg Història HostaletsdePierola Igualada LaTossa llavors Mala Dona Medieval mercat miocè mirador Montbui ORPÍ paleontologia paleoturisme Piera préssec recepta restaurant Salts d'Aigua SantaMargaridadeMontbui Teatre Vallbona d'Anoia Veciana vinyala visitaguiada

Què més podem visitar?

5 fonts de l’Anoia on anar d’excursió a berenar!
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
10 llocs amb encant a l’Anoia on anar a fer un pícnic
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya
5 propostes per descobrir l’Anoia en família
Mapa de l’Anoia
TOP ANOIA
TOP ANOIA
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
SITUACIÓ DE L'ESDEVENIMENT
I RODALIES

© 2025 Anoia Turisme