Caramelles a l’Anoia
A l’Anoia com la majoria de pobles de Catalunya també es canten Caramelles.
Inicialment, les cançons de caramelles tenien un contingut exclusivament religiós, però amb el temps es van introduir altres temes, sense excloure’n l’humor o la sàtira. La interpretació de les cançons és coral, i generalment acompanyada per un grup instrumental. Les caramelles són unes cançons populars que es canten per Pasqua per celebrar la resurrecció de Jesús, tot i que també tenen caràcter profà. Normalment els intèrprets són grups d’infants o d’adults que surten a cantar per cases i masies i normalment s’acompanyen d’instruments diversos; en el passat, recollien ous o diners que la gent els donava amb els quals feien un àpat col·lectiu.
Caramelles a l’Anoia.
Sant Martí de Tous té unes Caramelles molt participades. Les Caramelles de Tous, tenen lloc el diumenge de Pasqua. Els cantaires i demés participants comencen a cantar a les 9 del matí i segueixen un recorregut pels carrers i places del poble, un total de 25 cantades aproximadament. Actualment les Caramelles de Sant Martí de Tous compten amb un 130 participants, dels quals 80 són cantaires i la resta són lloques, ballesters i músics. Les edats dels cantaires van dels 6 als 75 anys.
La Llacuna té dues colles que canten Caramelles: La centenària coral La Cuitora de La Llacuna i l’associació ‘Ben endins com qui ensorra l’àpit’ Les dues colles de cantaires, inicien el recorregut el dissabte a les 16:00h a la Plaça Major davant l’Ajuntament, continuant tot seguit pels carrers, places i ravals de La Llacuna. Al diumenge de Pasqua al matí els cantaires reprenen el seu recorregut, tot entonant el repertori escollit fins arribar a la Plaça Major. Una vegada a la plaça al voltant de la una del migdia, les dues colles fan els últims cants per concloure la cantada de Caramelles.
A part d’aquests dos municipis a Igualada, Carme, Òdena, Prats de Rei, Veciana o Calaf també tenen les seves cantades de Caramelles.