5 fonts de l’Anoia on anar d’excursió a berenar!
És probable que ja no estiguis de vacances, que ja hagis arribat d’un viatge per algun indret llunyà. Sabies que pots seguir descobrint nous paratges sense fer grans desplaçaments? Molt a prop de casa hi ha llocs meravellosos i només et cal una tarda lliure per anar a gaudir-los. Què et sembla un pícnic per berenar a una font en mig de la natura?
Et proposem 5 fonts diferents de l’Anoia on poder anar tot fent una excursió en família o amb els amics. Descobriràs nous camins i corriols que et portaran a escenaris increïbles on parar per berenar i gaudir de l’espectacle de la natura.
Endinsa’t en un bosc, passeja entre vinyes, corre entre camps de blat… fes-ho però tenint cura de tot aquest entorn. Recorda’t d’emportar els teus residus, aparca on toca (encara que hagis de caminar una mica més), no destorbis els animals i no arrenquis plantes ni flors,… Gaudeix de la natura.
Font de l’Ocata d’Hostalets de Pierola
Amb aquesta excursió podràs conèixer un poble amb diferents cases modernistes, abans o després de fer la ruta, et recomanem fer una passejada pel nucli antic d’Hostalets de Pierola i gaudir de l’arquitectura modernista.
L’excursió fins a la Font de l’Ocata té una distància de 5,5 km -comptant l’anada i la tornada- i és de dificultat mínima, perfecte per fer-la amb infants. Deixaràs el cotxe al carrer Aureli Roviralta, on està ubicat el Centre de Recuperació i Interpretació Paleontològica (CRIP), que també podeu visitar. Des del punt d’inici, seguirem direcció cap al Cementiri. Un cop allà, agafem el camí de l’esquerra i al pròxim trencall girem a la dreta. Continuarem recta el camí fins a arribar a la font de l’Ocata.
Situats a La Font de l’Ocata, veiem que disposa d’una glorieta d’estil modernista, amb una coberta de teules a quatre aigües. La Font està a sota i a peu del mur, al costat d’unes escales que van a la glorieta. L’aigua surt per un tub de la boca d’un cap, que recorda a un nen o jove. L’aigua de La Font, no és potable, podràs trobar aigua a les fonts públiques d’Hostalets de Pierola abans d’iniciar el camí.
Podeu consultar la ruta de la Font de l’Ocata aquí.
Font de Castellfollit de Riubregós
Amb aquesta proposta coneixeràs més que una font, et proposem visitar el poble de Castellfollit de Riubregós abans de començar la ruta i visitar la torre d’En Batet, el castell de Sant Esteve i els carrers i les singulars cases del municipi.
Comencem la ruta des del carrer Escorral, passarem per la piscina del poble, que deixarem a la nostra esquerra, i el carrer ens farà sortir del poble. Després d’uns 150 m, arribarem a la font, que trobarem a la nostra dreta després de passar per un pont de xiprers. Arribats a la font, és un bon indret per a fer una parada i berenar i en acabar, per tornar podem passar pel carrer del Raval i visitar el poble si no ho hem fet abans. El poble és medieval i nascut en terres de frontera a redós d’un castell. Antigament, hi havia dos camins que travessaven el terme; el camí reial i el camí de la sal. Per aquest darrer passaven els traginers de la sal, presents durant bona part de la història de la població.
Podeu consultar la ruta de la Font de Castellfollit de Riubregós aquí.
Font de Can Macià a Òdena
La proposta és una ruta circular de 6,5 km amb sortida des del municipi d’Òdena. Concretament, sortirem des del carrer de Bonavista fins al carrer de la Font. Allà trobarem l’inici del camí de les vinyes amb una taula de pícnic, i continuarem el camí fins a arribar a la font de Can Macià. Es tracta d’un indret d’interès per la seva variada vegetació amb ombra ideal per a aturar-se i fer un berenar a la zona de pícnic que hi ha habilitada.
En acabar i de tornada, passada la font, girarem a l’esquerra i la pista ens durà fins al raval d’Aguilera, un nucli de pocs carrers amb algunes cases pintoresques aïllades del centre del poble d’Òdena, a la falda del Puig Aguilera, un cim que ve mereix una altra excursió.
Passat el Raval, continuarem per la pista, que ens durà novament a Òdena. Aquesta és la ruta curta per visitar la Font de Can Macià, però si disposem de més temps hi ha nombrosos llocs d’interès per als voltants; barraques de pedra seca, camps de conreu, vinyes i olivers i el recinte pairal de Can Macià amb l’església de la Mare de Déu construïda l’any 1927.
Podeu consultar la ruta de la Font de Can Macià aquí.
Font Cuitora de la Llacuna
Un altre indret que et proposem per anar a fer un berenar al mig de la natura i a prop de casa és a la Font Cuitora, a la zona de La Llacuna, una població amb un nucli antic que convida a fer-hi una passejada, sobretot a la plaça Major, una bonica plaça porxada creada a les acaballes del gòtic, que antigament aixoplugava el mercat, i que és actualment un dels indrets més característics de la població.
La Llacuna és una població rica en fonts d’aigua, totes conegudes per les seves propietats medicinals, i una de les més populars és la Font Cuitora. És la font més propera al poble i l’aigua que hi brolla és molt apreciada per als llacunencs, ja que segons diuen té virtuts diürètiques. Per arribar-hi es pot sortir des de la Plaça Major, tot passant pel Portal d’en Garreta cap al Carrer de Cuitora i agafar el camí que passa per davant del camp de futbol, el qual ens porta directe a la font.
Font Cuitora està situada en un lloc ombrívol i envoltat d’àlbers, una espècia d’arbre molt poc comú a l’Anoia. Trobaràs una zona de pícnic on berenar tot gaudint d’un entorn meravellós.
Podeu consultar la ruta de la Font Cuitora aquí.
Coves de Castellolí i Font del Ferro
Amb aquesta proposta podràs fer d’espeleòleg, ja que podràs entrar de forma lliure a unes coves i fer un berenar com si visquessis al neolític.
Et proposem sortir des de les instal·lacions de El Gos Blanc, allà agafarem el camí de la dreta, el qual de seguida es bifurca en dos: el que va a la dreta indica la zona de paint ball i el que va a l’esquerra, que fa pujada, ens portarà al sender de les coves. Seguim pujant 600 m pel camí ample fins que trobem un cartell indicant coves de Cal Llucià. Seguim aquest estret sender i en 2 minuts veurem l’entrada a una cova. S’observen dues grans obertures i d’altres accessos menors, tots ells comunicats amb la galeria principal. La sala més gran té aproximadament uns 100 m2 i encara conserva algun testimoni actiu d’estalactites i estalagmites. Les coves tenen una xarxa laberíntica de galeries amb un recorregut total d’uns 450 m. i 10 metres de profunditat. Als seus dos vestíbuls intercomunicats s’hi ha identificat restes de ceràmiques del període neolític datades entre el 4.200 i el 3.800 aC.
Després de visitar-la retornem al camí ample pel sender que hem vingut i podem tornar al cotxe o continuar pel camí ample fins que, en una corba trobem una bifurcació, seguirem pel camí de l’esquerra fins que trobem un cartell amb informació del bosc que hi ha a la zona, al costat del cartell hi ha un sender que fa una mica de pujada, el seguirem i molt a aviat arribarem la font.
Podeu consultar la ruta de les Coves i la Font del Ferro aquí.