6 propostes per fer cim a l’Anoia
Arriba un temps ideal per a posar-se les xiruques i llençar-se a la muntanya, ni fred ni calor. Existeixen puigs, tossals, turons i pics de tota mena molt a prop de casa! Sí, a l’Anoia! Així doncs, prepareu la motxilla i les botes de trescar i gaudiu de la màgica sensació de fer cims sense haver de fer molts kilòmetres per arribar al punt de sortida.
Sant Jeroni, El Bruc (1237 m)
La ruta a Sant Jeroni des del Monestir de Montserrat és una de les rutes més populars per a realitzar a Montserrat. Es pot començar la ruta des de la Plaça de l’Abad Oliva, on trobareu diferents panells amb informació de les diferents rutes que es poden realitzar. A la mateixa plaça s’han de pujar unes poques escales fins a trobar-se amb la primera senyalització, on creuareu un petit pont i començareu amb l’ascensió. Aquí comença el Camí Vell de Sant Jeroni, ascendint per les famoses Escales dels Pobres.
Després de pujar al voltant de 1.000 graons, passareu pel Pas dels Francesos i, us endinsareu en un frondós bosc creuant el Pla dels Ocells. Arribareu a una bifurcació, on us trobareu el Camí Nou de Sant Jeroni que ve del funicular de Sant Joan. Seguireu per l’altra sendera per a continuar ascendint.
Arribareu a l’ermita, on s’ha d’agafar el camí de l’esquerra fins a arribar a la punta més alta. Les vistes són espectaculars, ja que es pot observar els Pirineus, Collserola, el Montseny i tots els voltants de la muntanya de Montserrat.
Puig Castellar, Llacuna (943m)
La ruta de Puig Castellar ressegueix el municipi de La Llacuna per mostrar al caminant alguns dels tresors paisatgístics del poble com el Salt del Gos, el Coll del Corral, Puig Castellar o la Font de les Clotes.
La sortida és des del mateix poble, concretament des del camí del Marimon, direcció la Plaça Espanya. Seguireu fins a un trencall on trobareu una cruïlla de camins, a on es poden triar qualsevol de les tres rutes senyalitzades: salt del Gos, cova de la Valldeserves, i cap al coll del Corral. Un cop en aquest coll, trobareu una nova cruïlla: plana d´Ancosa, runes del monestir del Cister i roure monumental d´Ancosa o bé al Puig Castellar. Seguireu el camí amb forta pujada fins al Puig Castellar. De baixada agafareu un corriol a mà esquerra fins a un camí més ample que porta altre cop al coll del Corral. Ara seguireu el camí de la dreta que baixa fins a la masia de les Clotes, on hi trobareu una font, que és la font de les Granotes i el molí del Nin. Arribareu a la carretera de Torrebusqueta, la qual seguireu fins a arribar novament al poble.
La ruta ofereix àmplies panoràmiques del conjunt del parc natural i permet entrar a un espai de gran singularitat, la plana d’Ancosa, un univers únic per descobrir. La seva diversitat de fauna i vegetació es barreja amb les històries i llegendes que l’envolten. Des de dalt el puig Castellar tindreu unes meravelloses vistes de tota l’Anoia amb una màgica muntanya de Montserrat al fons.
Agulla Grossa i Grony, Miralles (866m)
La ruta comença a peu de la carretera C-37, entre el km 54 i 55. L’itinerari recorre tota la Serra de Miralles, rodejant el turó de la Vinya Vella, el turó de Coma-roques i l’Agulla Grossa de Miralles. Abans d’encerclar el turó de Coma-roques, la ruta es bifurca i hi ha la possibilitat de vorejar-lo pel nord a peu i seguint el GR-172, o bé rodejar-la pel sud resseguint el torrent del Mas d’en Sol.
L’itinerari finalitza quan s’arriba al collet de l’Agulla Grossa, a 800 m d’altitud, on hi ha les restes d’una caseta i uns corrals. El cim que s’aixeca a llevant és l’Agulla Grossa; un sender ressegueix la carena fins dalt del cim.
La panoràmica aquí s’estén fins a Montserrat, el Baix Llobregat, les serres litorals de Collserola i el massís de Garraf. A ponent, l’església i el castell de la Roqueta i l’horitzó clou amb les muntanyes de Prades. Als peus de l’Agulla Grossa, una gran panoràmica dels camps de conreus i de vinyes. El puig situat a l’est de l’Agulla Grossa és el Grony de Miralles, el cim més alt de tot el conjunt de Queralt-Miralles-Montbui.
Cal tenir en compte que part del paisatge de la ruta ha quedat afectat i malmès a conseqüència de l’incendi forestal que va tenir lloc el juliol del 2021.
Puig de Sant Miquel, Rubio (733m)
Proposem començar des del castell de Rubió, pujar fins al parc eòlic i caminar entre grans molins fins al cim, per on baixareu per un corriol fins a l’ermita de Sant Pere d’Ardesa. Comenceu a avançar per la carretera principal i no la deixeu durant una bona estona. A mesura que aneu pujant us acostareu al parc eòlic de Rubió. Una vegada arribeu a l’estació transformadora, que la veureu a mà esquerra, avançareu uns metres i prendreu el camí de terra que surt a la dreta, entrant en la zona del parc eòlic. Arribareu a un tancat, on veureu un cartell indicatiu cap al cim i un camí que surt a esquerra. Baixareu uns metres pel camí de l’esquerra. Al cap d’una bona estona per la cresta arribareu a la muntanya de Sant Miquel. Les vistes són espectaculars, sobretot amb grans vistes al sud, a la plana de l’Anoia, amb vista a Igualada i cap a oest i nord amb la resta de pobles.
La baixada és la part més complicada d’aquesta excursió, ja que el camí és molt abrupte. El corriol de baixada acaba a l’ermita de Sant Pere d’Ardesa, datada l’any 1082, protegida com ben cultural d’interès local. Des d’aquí, s’empren la volta cap a Rubió seguint el camí principal que puja suaument en direcció nord.
Puig Aguilera, Òdena (625m)
Proposem començar des de la font de Puig d’Aguilera que es troba al Raval d’Aguilera que és un conjunt de masies i cases que daten del segle XVII.
S’agafa la pista de terra que surt a l’esquerra, seguint les indicacions del pal vertical, cap al Pont de Ventaiols, Camí de Ca n’Aguilera. Anireu primerament vorejant els camps de vinyes per l’anomenat Torrent del Raval fins a arribar un pont amb baranes de ferro “Pont de Ventaiols”. Després arribareu a un encreuament de camins on hi ha un pal indicatiu. Prendreu la pista que va cap a la vostra dreta i que us portarà fins a la Masia de Ca n’Aguilera de la Costa. Seguirem, sense sortir de la pista cap a l’Obaga d’Aguilera, una zona més farcida de pins. Anirem agafant altura a mesures que avancem. Seguireu les indicacions fins a arribar al Mirador de l’Anoia,, on podreu veure la muntanya de Montserrat, la ciutat d’Igualada i veureu un cartell informatiu que indica que ja estem a pocs metres del cim del Puig Aguilera. Deixareu el mirador i pujareu els últims metres fins al cim.
Els Tres Mollons, Pobla de Claramunt (542m)
Proposem iniciar el recorregut des de l’estació de FFCC en direcció nord, per diferents carrers del barri de Can Galan. Sortireu del poble per anar a creuar per sota la carretera C-15. Durant una mica més de mig quilòmetre anireu paral·lels a aquesta via. Continuareu per pista ampla fins a un trencall on seguireu a l’esquerra per un corriol i amb una bona pujada que us portarà fins al coll dels Mollons, on retrobareu el camí ample, però que tornareu a deixar en pocs metres seguint de nou el corriol per l’esquerra. Baixeu fins a trobar la Font del Llop. Passareu per uns camps i retrobareu la pista ampla. Passareu per sota la Roca Cagadora i el Turó de Dalt la Maça, fins a arribar a Les Planes, punt més alt dels Mollons coronat per una creu, un bon mirador de la Conca d’Òdena, la Pobla de Claramunt amb el seu visible Castell, i més a la dreta la ciutat d’Igualada. Una mica més per sota tindreu un altre turó. A partir d’aquí, inicieu la tornada amb una baixada decidida fins al poble. De primer continueu per la pista ampla. Passareu a tocar la Roca Llarga i després un camp, on retrobareu el camí ample. A prop de la masia de can Martorell us tornareu a apropar a la carretera C-15, i tot seguit la torneu a creuar per sota. Passeu pel costat del Mas dels Vivencs una masia del segle XV, restaurada i rehabilitada com a restaurant. Seguidament, entrareu al nucli urbà de la Pobla de Claramunt pel barri de l’Estació.