Castell de Boixadors
El Castell de Boixadors s’alça sobre les serres que dominen, des del nord, l’altiplà de Calaf. Construït al segle XI, va reforçar la xarxa defensiva i administrativa del territori, conquerit un segle abans.
El conjunt de construccions que componen el castell que veiem actualment reflecteix l’evolució que ha seguit al llarg del temps. L’edifici original és la torre mestra, que era exempta, de planta circular i amb tres nivells d’alçada. Al llarg del segle XIV s’hi va afegir un recinte de muralles, que allotjava uns edificis per a la residència dels senyors. Posteriorment, aquests edificis es van ampliar i protegir amb una bestorre. Força més tard, ja en el segle XVI, es va tornar a ampliar el recinte amb la incorporació d’un cup de vi i un forn de pa, uns equipaments que posen de manifest el canvi d’usos que va experimentar el castell. Des de les fases inicials, el castell va anar acompanyat de l’església de Sant Pere, ubicada més avall, en un petit planell. Originalment era d’estil romànic, si bé va tenir diverses reformes gòtiques.
El castell va tenir com a castlans la família Boixadors almenys des de principis del segle XII. A finals del XIV van esdevenir-ne senyors, quan van comprar-ne els drets al casal de Barcelona. Els descendents −amb els cognoms Foixà-Boixadors des de principis del XV− van mantenir el senyoriu fins a principis del segle XVII, quan va passar a mans dels Salvà. Al seu torn, aquests el van transmetre als Xatmar a principis del XVIII.
El castell ha estat testimoni de diversos conflictes bèl·lics −com ara la Guerra dels Remences i la Guerra Civil catalana−, però mai ha estat completament destruït. De fet, va estar habitat fins a mitjan segle XX.
Visita guiada el primer diumenge de cada més de 11:00h a 13:30h.
Preu de l’entrada: 3€ per persona
Exempts de pagament d’entrada: menors de 10 anys acompanyats d’un adult, persones majors de 65 anys i els veïns empadronats al municipi.
Visites concertades a través de l’Ajuntament de Sant Pere de Sallavinera 93 869 88 30.
www.sallavinera.cat/