Centre de Restauració i Interpretació Paleontològic – CRIP
El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica està situat al municipi dels Hostalets de Pierola, en el centre de la conca neògena del Vallès-Penedès, formada per capes de sediments dipositats entre el 15 als 8 milions d’anys. És a dir, des de la part mitjana del Miocè mig fins el Miocè superior.
El principal interès de la geozona radica en constituir un registre sedimentari continu del trànsit del Miocè mitjà al superior, que inclou un gran conjunt de jaciments de macrovertebrats fòssils, considerats dels més rics del Miocè. Més de 150 jaciments de macrovertebrats i microvertebrats amb 60000 restes fòssils recuperades.
Tot indica que és una de les àrees més riques del món on estudiar l’origen dels hominoids. En els jaciments de l’entorn dels Hostalets s’han recuperat diverses espècies de primats (hominoïdeus i pliopitecoïdeus), que han estat elements claus per precisar l’aparició d’aquest grup al continent europeu, així com la seva evolució i diversificació.
Amb les activitats per a centres educatius, entre d’altres accions, el CRIP té l’objectiu de posar en valor i divulgar la extraordinària riquesa i importància paleontològica dels jaciments del Miocè (fa entre 23 i 5 milions d’anys) existents als Hostalets de Pierola.
Més de 100 anys de recerca paleontològica han permès recuperar més de 80.000 restes fòssils de gran singularitat científica (s’han identificat més de 72 noves espècies). El jaciment paleontològic de Can Mata és un referent d’importància internacional, un dels més importants del Miocè europeu. Cal destacar la rellevància científica dels primats fòssils trobats, com són en “Pau” (Pierolapithecus catalaunicus) i en “Lluc” (Anoiapithecus brevirostris).
Fa 12 milions d’anys, el paisatge de Catalunya era molt diferent a l’actual, més de la meitat del nostre territori estava sota el mar i la part emergida estava ocupada per boscos tropicals amb una fauna típica d’aquests, com són els elefants, rinoceronts, giràfids, tortugues gegants i falsos dents de sabre entre molts d’altres.
El CRIP té com a missió principal donar a conèixer aquest ric patrimoni paleontològic i apropar-lo a tothom.
Podeu contactar amb el CRIP a través del correu info@crip.cat o trucant al 93 779 71 70.
Més informació a www.crip.cat
www.crip.cat