Copons, pas de traginers i comerciants
El municipi de Copons (432 m) es va edificar a la vall formada per la confluència del riu Anoia amb la riera de Sant Pere i a la vessant del turó que havia estat coronat pel desaparegut castell. Dins del perímetre de les muralles medievals hi havia els carrers dels Castell i del Mur. Extramurs i cap a la part baixa es van estendre els carrers de Vilanova i el Raval, formant el carrer Major.
El segle XVIII, va ser una època molt prospera per a Copons, gràcies als traginers coponencs. Les principals famílies comerciants eren: Els Jover, els Segura, els Brunet i els Ramon. Aquests traginers comerciaven amb el sector tèxtil, i en venien a importants llocs de Catalunya com Igualada i Barcelona, però també a importants llocs d’Espanya com Castella i La Corunya. De camí de tornada, portaven farina per els 18 molins que hi havia al llarg del riu Anoia (des del molí de la Roda fins al molí de cal Madora). Copons va esdevenir un lloc de pas important del Camí Ral entre Calaf i Igualada.
Testimoni d’això en són els seus grans casals d’aire noble i la seva singular configuració urbanística. Els carrers del Mur i del Castell, per exemple, es troben un seguit de cases distingides, amb dovelles blasonades, com la Casa Lacambra, Cal Segura o Cal Poldo, on es va instal·lar el primer teler mecànic de Catalunya. També destaca el campanar de l’església parroquial de Santa Maria (1754), d’estil neoclàssic amb tocs barrocs i amb importants retaules a l’interior.
Llocs d’interès del municipi:
1) La ruta dels Molins d’aigua, especialment el Molí del Mig i el Molí de Cal Madora i les basses i mines subterrànies per abastir aquests molins.
2) El Gorg del Nafre.
3) La Plaça porxada i els carrers del casc antic.
4) La Llegenda d’en Roc de Copons.
5) Col·lecció d’Eines Tradicionals de Fusteria.
6) Monument als traginers i negociants de Copons, “Diàspora”, obra de l’artista Ernest Altés.
www.copons.net