De la Maria: Fruites i verdures ecològiques i a domicili
Tot va començar quan “l’envelliment dels meus pares i el fet que l’hereu tingués una professió consolidada ens va fer plantejar que en fèiem de les terres… i vaig aprofitar la meva oportunitat”, recorda Maria Rovira. “Sí que la meva família era pagesa, però pràcticament vaig començar de zero, ja que el meu pare ja no em podia ajudar”, destaca.
Una vegada va agafar les regnes del negoci, va fer un canvi important en el maneig del sòl, primer sota el segell de qualitat de “Producció integrada”, i ara fa uns 7 anys va obtenir el de “Producció ecològica”. Des d’aleshores fa servir el nom “de la Maria, fruites i verdures de producció pròpia i ecològica”. Explica que l’esforç ha estat principalment econòmic ja que “el maneig dels arbres fruiters, principalment el presseguer, és bastant dificultós”.
Avui en dia produeixen fruites, verdures i llegums, sempre de producció ecològica, de les quals en destaca la qualitat del producte acabat de collir i el servei a domicili. Un servei, per cert, molt apreciat entre els clients, sobretot perquè les cistelles són totalment obertes.
Entre els seus producte estrella hi ha el préssec, la cirera, l’albercoc, la pruna i la pera, d’entre les fruites. I de l’hort, són molt apreciats els tomàquets, les patates Kenebec i les albergínies “que encara son de les llargues que és feien abans”, recalca la Maria. Normalment, tenen tots els productes de temporada i tot l’any.
El seu client sol ser particular, sobretot famílies joves amb criatures petites, i persones amb intoleràncies o al·lèrgies “que han trobat una gran millora en la seva salut amb el canvi de consumir productes sense químics”, subratlla. També es plantegen vendre a restaurants, però sempre a petita escala. La Maria té clar que “volem produir i vendre els nostres productes, i a tot arreu no s’hi pot ser”.
Els divendres a la tarda tenen l’antic celler obert, que fa la funció de botiga on hi tenen els productes exposats i la gent pot anar-hi a comprar. El dissabte al mati els podeu trobar al mercat a Sant Sadurní. El dilluns reparteixen a domicili a Vilafranca, Sant Sadurní i Piera. El dimarts al mati a Barcelona i l’àrea metropolitana; i a la tarda, novament a Sant Sadurní i cap a l’altre costat del Penedès: Torrelavit i Sant Quinti de Mediona.
A curt termini, el seu objectiu és consolidar el projecte, sobretot pel que fa a la producció, i intentar fer nous productes “que ens demanen persones que han vingut d’altres països i els hi agradaria consumir-los”. Per aconseguir-ho cal fer una tasca de recerca, perquè no tot s’adapta al nostre clima.