Descobreix el patrimoni cultural de l’Alta Anoia amb quatre noves museïtzacions
L’Alta Anoia és un territori ple d’història, i recentment quatre espais emblemàtics han estat objecte de treballs de museïtzació per posar en valor el seu patrimoni i fer-lo més accessible a visitants i veïns. Aquestes actuacions permeten redescobrir llocs clau de la comarca i endinsar-se en el seu passat a través de la senyalització i la interpretació històrica. Descobreix-los i planifica la teva visita!
El Castell de Calaf, un viatge a la seva història mil·lenària
El Castell de Calaf, que s’alça majestuós sobre la vila, compta ara amb una nova museografia i senyalització per oferir una experiència immersiva als visitants. Gràcies a la nova intervenció, es poden conèixer moments clau de la seva història, com la donació del tossal de Kalafun el 1015 o la presència d’un hospital gestionat per monges carmelites i dominiques. A més, la instal·lació de monòlits informatius a les entrades del recinte permet contextualitzar aquest indret de gran valor patrimonial.
El Cau de la Sepultura de Rubió, un jaciment funerari únic
Enmig dels paisatges de la vall del torrent de la Maçana, a Rubió, s’ha senyalitzat i museïtzat la tomba alt medieval del Cau de la Sepultura. Aquesta nova actuació facilita l’accés a aquest jaciment singular, on es pot conèixer com era la vida i la mort entre els segles VIII i X dC. La museïtzació inclou banderoles amb figures representatives de l’escena funerària, així com un plafó explicatiu dissenyat per la il·lustradora Fina Duocastella.
El Molí de Dalt de Calonge de Segarra: l’aprofitament de l’aigua al llarg de la història
Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, el passat mes d’octubre es va presentar la nova museïtzació del Molí de Dalt, situat a Calonge de Segarra. Aquest molí hidràulic forma part d’un conjunt que aprofitava l’aigua del torrent d’Aleny per a la seva activitat. La intervenció ha permès recuperar i posar en valor el recorregut de l’aigua des del seu captatge fins al seu ús en els diferents molins.
Santa Maria de Veciana: un recorregut per diferents èpoques històriques
Les restes arqueològiques del jaciment de Santa Maria de Veciana han estat objecte d’una intervenció que permet entendre millor les diferents fases d’ocupació d’aquest espai. Gràcies a la restauració i a la nova museografia, els visitants poden endinsar-se en l’evolució d’aquest lloc, que va tenir presència tardoantiga, visigòtica i baix medieval.
Amb aquestes noves actuacions, l’Alta Anoia reafirma el seu compromís amb la preservació i difusió del seu patrimoni cultural. Ara, més que mai, és el moment perfecte per redescobrir aquests espais i gaudir de la riquesa històrica de la comarca!