El Camí de Sant Jaume al seu pas per l’Anoia
La història del Camí de Sant Jaume es remunta a començaments del segle IX (any 814) moment del descobriment del sepulcre de l’apòstol evangelitzador de la Península Ibèrica. Un pastor gallec anomenat Pelai veu un estel que assenyala un indret del turó on més endavant sorgiria Compostel·la. La notícia arriba ràpidament al bisbe de la diòcesi d’Iria Flavia, Teodomir, qui ordena desbrossar el turó. Es descobreix el sepulcre atribuït a l’Apòstol i Teodomir, per inspiració divina, anuncia solemnement que les restes trobades pertanyen a l’apòstol Sant Jaume.
El camí quedà definit llavors mitjançant la xarxa de vies romanes que unia els punts neuràlgics de la Península. L’impressionant flux humà que des de ben aviat es dirigí cap a Galícia va fer aparèixer ràpidament nombrosos hospitals, esglésies, monestirs,
abadies i pobles al voltant de la ruta. Durant el segle XIV va començar a decaure la pelegrinació, fet provocat per les guerres, les epidèmies i grans catàstrofes naturals.
La recuperació de la ruta comença a finals del segle XIX quan l’arquebisbe Payá Rico redescobreix les restes de l’Apòstol i el Papa Lleó XIII confirma la seva autenticitat. Però és durant el darrer quart del segle XX quan es produeix l’autèntic resorgiment contemporani de la pelegrinació. No hi ha dubte que els components social, turístic, cultural o esportiu han tingut una
gran importància en la revitalització jacobea però tampoc cal oblidar que la ruta ha guanyat el seu prestigi mercès al seu valor eminentment espiritual.
L’any 1987 el Camí de Sant Jaume fou declarat Primer Itinerari Cultural Europeu i el 1993 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
El Camí de Sant Jaume travessa tota l’Anoia des de Can Maçana fins la Panadella realitzant un total de 39,20 km dins d’aquest territori. Durant aquest itinerari hi trobem diversos punts interessants on parar atenció:
1) Can Maçana: Casa pairal i punt de partida de molts dels itineraris per la muntanya de Montserrat.
2) Sant Pau de la Guàrdia: Petit nucli de cases, presidit per l’església, primer edifici que troba el caminant en arribar. Fou bastida l’any 1740 sobre les restes d’un temple anterior i adossada al conjunt de cases.
3) Castellolí: El poble de Castellolí està situat en un lloc privilegiat, a recer de la collada del Bruc que antigament era un escull difícil de vèncer. La vila va créixer sota la protecció del seu castell, documentat des de l’any 961, excepcional punt de guaita escrutador del transcórrer quotidià de la comarca. En un turó proper, dominant la població, es situa l’església vella de Sant Vicenç. Disseminades pels turons que volten el poble hi ha nombroses barraques de pedra seca o barraques de vinya, que són senzilles construccions rurals fetes únicament amb pedra.
4) Igualada: La ciutat d’Igualada va néixer al voltant de l’any mil, al marge esquerre del riu Anoia, que dóna nom a la comarca. El nom d’Igualada prové del llatí aqualata, que significa on el riu s’eixampla, un riu que al llarg de la història ha estat ben aprofitat per proveir d’aigua la indústria adobera o d’energia hidràulica els molins. La ciutat deu bona part del seu desenvolupament a la proximitat del Camí Ral de Barcelona a Lleida. El nucli antic d’Igualada en destaquem la plaça porxada de l’Ajuntament, els autèntics portals d’en Vives i de la Font Major de l’antiga muralla i la imponent basilica de Santa Maria. Diversos carrers dels voltants són herència de l’urbanisme medieval de la ciutat, alguns són coberts en part i evoquen la fesomia que degué tenir la ciutat antiga.
5) Sant Jaume Sesoliveres: Als afores d’Igualada, mig amagada entre les cases d’una zona residencial es troba l’antiga església romànica de Sant Jaume Sesoliveres, Bé Cultural d’Interés Nacional. Va dependre del priorat de Santa Maria de Montserrat per una donació que van fer els senyors d’Òdena al monestir de Santa Maria de Ripoll.Es tracta d’un temple romànic que ha sofert successives reformes durant els segles XIV, XV, XVII i XVIII.
6) Jorba: Jorba és un petit poble situat als peus del Puig de la Guàrdia, turó coronat per les restes de l’històric castell de Jorba. Documentat des del segle XI, del castell en queden les principals restes degut a la important destrucció que patí durant la primera Guerra Carlina. Del municipi val la pena destacar la imponent creu de terme del 1609 que presideix l’accés al nucli antic i dóna una religiosa benvinguda al poble.
7) Santa Maria del Camí: És un petit nucli de població repartit entre dos municipis ( Argençola i Veciana). Al peu de la carretera hi trobem les dues esglésies, (que pertanyen al municipi d’Argençola) la més interessant, sens dubte, la romànica. L’edifici era una capella assistencial del Camí Ral de Barcelona a Saragossa. Durant la primera meitat del segle XIII es va convertir en priorat i va passar a dependre del monestir de Santa Cecília de Montserrat que hi va enviar alguns monjos. Durant el segle XIX va esdevenir el centre d’una parròquia fins l’any 1919 en què va deixar de tenir culte en favor de l’altra església. L’església nova, aixecada a principis del segle xx, és un edifici molt senzill de regust neoclàssic. Malgrat estar a només uns pocs metres de distància ja és en terme municipal d’Argençola.
8) La Panadella (Montmaneu): El nucli de la Panadella està situat en un coll de 710 metres d’altitud pràcticament equidistant de Barcelona i Lleida. A la Panadella hi ha hagut activitat hostelera gairebé des de temps immemorials.
Per als peregrins podeu trobar els següents llocs de parada i fonda durant el recorregut:
– A Castellolí, hi ha bars, restaurants i botigues. Disposa d’un alberg que compta amb 10 llits i cuina. Per poder disposar de l’alberg cal trucar a l’ajuntament prèviament en horari d’oficina. Tel. 938 084 000.
– A Igualada, hi ha bars, restaurants i botigues. L’Alberg de pelegrins d’Igualada té les següents condicions d’ús: Les places s’ocupen segons ordre d’arribada, encara que es pot fer la reserva amb anticipació al correu refugiigualada@aj-igualada.net. Caldrà segellar la credencial de pelegrí a l’Ajuntament d’Igualada o bé a la recepció del refugi (av. Gaudí, 26 d’Igualada).
El preu és de 15 €/primera nit per aquells pelegrins que disposin de la credencial i viatgin sols. A partir de dues persones el preu és de 10 €/primera nit. Horari de recepció: de 8 a 22 h. Telèfon: 938 045 515.
– A Jorba, hi ha bars, restaurants i botigues. L’Alberg parroquial Sant Jaume es troba a la Pl. de la Font. Tel. 938 094 101.
Descarrega’t el mapa del Camí de Sant Jaume aquí.
www.camidesantjaume.cat