El cigronet de l’Alta Anoia
El cigronet de l’Alta Anoia és un cigró menut, de pell molt llisa, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció, de sabor delicat i textura untuosa, gens farinosa. El seu cultiu es basa en tècniques manuals; es planta a mà en època primerenca (entre octubre i novembre) o tardana (entre gener i març). Les plantes creixen fonamentalment entre març i juliol i la floració es produeix al juny.
Durant l’agost la planta madura i s’asseca. Llavors es cullen les tavelles manualment. Un cop realitzada tota la collita, se separen les llavors de les tavelles a cops de bastó i es venten per a separar els cigrons de les restes de tavelles. Finalment es recullen i es trien manualment per acabar el procés d’assecament.
És una especialitat local que durant moltes generacions ha passat de pares a fills aconseguint una perfecta adaptació al medi i unes qualitats gastronòmiques excepcionals. El seu sabor és molt intens i delicat i la textura és fonent i homogènia, gens farinosa i ferma alhora.
www.cigronet.cat