Forn de Jorba, un pa com els d’abans
La tradició i l’artesania en l’elaboració del pa es fa més fàcil amb un forn que acumula prop d’un segle d’experiència. El Forn de Jorba, a l’Avinguda Canaletes del municipi, continua elaborant els seus productes al mateix forn que quan va obrir la botiga, l’any 1930, a la que llavors era la carretera entre Barcelona i Madrid.
El seu responsable, Jaume Teixé, assegura que des de llavors “no ha canviat gens l’estructura ni el fons” del forn de llenya en el que elaboren pa de pagès, coques de forner i altres tipus de pans.
Teixé reconeix que el producte estrella del Forn de Jorba és la coca de forner, i desvetlla un dels secrets de l’establiment: “la coca és el primer que es fa al forn abans de coure tot el pa de pagès, perquè a més de ser una bona coca, això el que permet és donar humitat al forn per tenir un bon pa de pagès, amb bon color i bon aroma”.
El secret del pa és una massa mare que “el nostre forner ha anat guardant dia a dia, des de fa 45 anys” i l’objectiu que persegueixen és “conservar i mantenir el pa d’abans, un pa que duri una setmana”. El procés d’elaboració i una fermentació llarga de 24h els permet aconseguir un pa “amb propietats organolèptiques molt bones, amb bon gust, bona olor i una bona molla”. A més dels productes més convencionals d’un forn, a Jorba també elaboren galetes ecològiques amb base d’espelta i gustos tan suggeridors com orenga i mostassa, pipes i mostassa, garrofa i ametlla o xocolata.
I el forn, sota comanda, els dissabtes al vespre es realitza una curiosa experiència gastronòmica. L’obrador es converteix en un espai per fer un maridatge de pans, “on cadascú es fa el pa i després de coure’l se’l menja aquí amb el que vulgui, fet al forn també si cal”, explica Teixé.
Els productes del Forn de Jorba es comercialitzen a la seva botiga de Jorba, i a la pastisseria La Plaça de Sant Martí de Tous, que ara també gestionen, però també a altres establiments com Agroigualada i la Bodega d’Igualada. A l’establiment La Plaça de Sant Martí de Tous elaboren pastisseria que també es ven al Forn de Jorba, mentre el pa, les coques i els productes del Forn de Jorba es comercialitzen també a Tous.
Com a projecte més immediat, des del Forn de Jorba volen organitzar unes jornades per explicar tot sobre l’elaboració del pa i especialment en clau de salut perquè, per exemple, “el pa fet amb massa mare permet baixar el gluten”. En definitiva, Teixé té l’objectiu de “mantenir i potenciar un pa que sigui saludable, perquè som el que mengem”.