Newsletter
  • Català
  • Español
  • English
  • Français
Anoia Turisme
Menu 
  • què fer?
    • Cultura i patrimoni
      • Descobreix els origens
      • MUSEUS DE L’ANOIA
      • Patrimoni Religiós
      • Visites guiades al patrimoni
      • L’ANOIA INDUSTRIAL
      • EL MODERNISME
    • COMARCA MEDIEVAL
      • Anoia Terra de Castells
      • Tots els Castells de l’Anoia
      • Castells amb visita guiada
      • Castells amb visita exterior lliure
    • ESPORT I NATURA
      • Anoia Sports Premium
      • Parc Motor – el món del motor
      • El cel de l’Anoia: Vol i Globus
    • ANOIA DEL CAMP A LA TAULA
      • Productors de l’Anoia
      • Especies Silvestres de l’Anoia
      • Receptes
      • Tasta l’Anoia
      • Enoturisme
    • EXPERIÈNCIES ÚNIQUES
      • Adrenalina Pura
      • Naturalitat rural
      • Diversió total
      • Vivències experimentals
      • Explora el passat
      • BOTIGUES DE FÀBRICA
    • RACONS DE L’ANOIA
      • RUTES, CAMINS I SENDERS DE L’ANOIA
      • GORGS I SALTANTS D’AIGUA
      • Nuclis amb encant
      • Els Miradors de l’Anoia
      • Places porxades
    • ESDEVENIMENTS
      • CULTURALS
      • FESTES POPULARS
      • FIRES I MERCATS
      • GASTRONÒMICS
      • MUSICALS
      • MODA
    • RECOMANACIONS I PROPOSTES A L’ANOIA
  • Menjar i dormir
    • Dormir
    • Menjar
  • AGENDA
  • CONTACTAR
    • CONTACTAR
    • Altres Punts d’informació Turística
  • >> CATALÀ
  • >> ESPAÑOL
  • >> ENGLISH
  • >> FRANÇAIS

Josep Mestre: cereals i llegums, com abans

Cereals i llegums, peces bàsiques de la dieta mediterrània, creixen sense presses a les finques de Josep Mestre a Argençola. Fa prop de dues dècades es va apropar a l’agricultura ecològica, aprenent com cultivar sense pesticides ni adobs químics. I l’any 2001 van conrear les primeres 30 hectàrees amb procediments de l’agricultura ecològica, que avui utilitza a totes les seves terres. Mestre reconeix que “és un altre món” i que “no té res a veure” amb l’agricultura convencional. Del resultat en dona fe la certificació dels seus productes per part del CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica).

L’objectiu de Josep Mestre és la recuperació de varietats catalanes com la xeixa o el forment, així com una barreja de tres blats, sègol o el blat egipci. Bàsicament, els cultius són varietats antigues “perquè són varietats bàsiques en les quals l’home no ha intervingut en creuar-les, tenen menys gluten són molt més fàcils de digerir”. Pel que fa a els llegums, Mestre conrea el cigronet de l’Alta Anoia, llenties -tant la varietat pardina com la francesa Dupuy, introduïda fa dos anys- i una varietat de pèsol de secà. Un ampli ventall de llegums i cereals -alguns transformats en farines- per a consum humà i també d’animals.

L’agricultor explica que els cereals se sembren entre octubre i novembre, “perquè els que sembren nosaltres són de cicle llarg” i la collita arrenca a finals de juny. Els llegums es comencen a sembrar el mes de gener “perquè són de cicle curt i a més el fred els castiga una mica” i també es cullen al juny.

Un cop feta la collita, es fa la mòlta del gra al seu molí de pedra i fusta, amb diferents tamisos segons el tipus de farina que es vulgui obtenir així com sèmoles. La mòlta dels grans és lenta i suau amb la finalitat de conservar totes les propietats organolèptiques dels cereals. I del molí, al client. La venda dels productes es fa directament al magatzem d’Argençola, així com en botigues i cooperatives de consum. Les farines i llegums de Josep Mestre es fan servir també en alguns menjadors escolars que han fet l’aposta pel producte ecològic i de proximitat.

Mestre també ha introduït el cultiu de la mostassa, una espècie molt poc comuna als camps catalans. I l’agricultor reconeix que està sorprès per l’acollida, donat que productors i restaurants en fan servir per elaborar salses o conserves.

Data: 04/10/2017


Anoia Art botifarra Cabrera d'Anoia Calaf Camí Ral Carrera Castells cementiri cigronet Cultura Deporte Esquiador Festa figues Fira formatge fotografia GASTRONOMIA Gorg Història HostaletsdePierola Igualada LaTossa llavors Mala Dona Medieval mercat miocè mirador Montbui ORPÍ paleontologia paleoturisme Piera préssec recepta restaurant Salts d'Aigua SantaMargaridadeMontbui Teatre Vallbona d'Anoia Veciana vinyala visitaguiada

Què més podem visitar?

5 fonts de l’Anoia on anar d’excursió a berenar!
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
10 llocs amb encant a l’Anoia on anar a fer un pícnic
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya
5 propostes per descobrir l’Anoia en família
Mapa de l’Anoia
TOP ANOIA
TOP ANOIA
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
SITUACIÓ DE L'ESDEVENIMENT
I RODALIES

© 2025 Anoia Turisme