La formatgeria Ancosa, empresaris de poble
La Tina Bunyol és una emprenedora d’aquells que no porten corbata, tot el contrari, representa una nova filosofia empresarial que prioritza la qualitat del producte i l’estil de vida dels treballadors. Per començar, compagina la seva feina amb el seu projecte d’emprenedoria, i va deixar la vida a la ciutat i se’n van anar al camp, a La Llacuna. Tot per una aventura empresarial i un nou projecte de vida: Formatgeria Ancosa, especialitzada en l’elaboració artesanal de formatges de proximitat.
La cerca de finançament els va portar al servei d’atenció a l’emprenedor del Consell Comarcal de l’Anoia, concretament va ser la seva entitat bancària que els va recomanar el servei d’assessorament i acompanyament per a petits empresaris i autònoms del Consell. Així, la Tina va trobar en l’ens comarcal l’ajut d’un professional per a revisar i analitzar la viabilitat del seu pla d’empresa, així mateix se li va donar suport per refer tota la part econòmica del seu projecte incloent diversos indicadors i ratis necessaris per obtenir el finançament per part d’una entitat bancària.
La Tina va demanar i obtenir la subvenció Leader per a la realització del seu projecte, import que es va incloure en la part econòmica que es va presentar a l’entitat financera.
Això va ser fa més de dos anys, quan es va crear l’empresa, des d’aleshores manté una estreta relació amb l’entitat comarcal, sobretot pel que fa a la promoció de la formatgeria. En aquest sentit, la Tina comenta que “és un bon amic de viatge que t’ajuda a donar a conèixer el teu producte a través de la participació en fires i altres canals de comunicació que ens permeten fer publicitat de la marca”. D’altra banda, també recomana els cursos i tallers adreçats a nous emprenedors “molt útils per no perdre’t en la burocràcia del negoci”.
Ja fa dos anys que la formatgeria tira endavant, la Tina està contenta de la decisió que va prendre. En els inicis, va tenir els seus dubtes i incerteses però el convenciment que guanyaria en qualitat de vida. I així ha estat. Ha fet de la seva passió pels formatges un petit negoci que li ha permès deixar la ciutat per la vida al camp. És empresària de poble, sense corbates i amb les mànigues arremangades, una jove que compta amb el suport del servei d’atenció a l’emprenedor del Consell Comarcal de l’Anoia.
Van començar treballant només amb llet d’ovella crua i ara han introduït també la llet de vaca. Són dels pocs en fer mató d’ovella; també fan el serrat que és el formatge típic de pastor i dels més antics del país, i el tupí, que és un formatge d’aprofitament amb una segona fermentació. “Ara per ara estem molt contents de com ens va el negoci, d’haver tingut l’empenta de tirar endavant el nostre somni i tot i que encara és molt aviat per saber com anirà, de moment estem vivint al poble i estem elaborant un producte de qualitat del qual n’estem orgullosos i el temps dirà”.
El servei d’atenció a l’emprenedor del Consell Comarcal de l’Anoia forma part del programa Catalunya Emprèn, del qual també formen part l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament de Masquefa i l’Ajuntament de Vilanova del Camí, realitzen accions i serveis dirigits a totes les persones que estiguin pensant en obrir el seu propi negoci. S’ofereix orientació i assessorament dels passos i tràmits que s’han de dur a terme, des de l’anàlisi de l’oportunitat empresarial fins a la creació de l’empresa, a més d’oferir jornades, seminaris i activitats formatives per a millorar i ampliar les capacitats i habilitats dels futurs empresaris i empresàries.
Les accions d’emprenedoria que ofereixen aquestes entitats estan incloses dins el Programa Foment de l’Emprenedoria de la Xarxa Emprèn que està subvencionat pel Departament d’Empresa i Ocupació i el Fons Social Europeu i incloses dins el Programa de Cens Local de Serveis a les Empreses que està subvencionat per la Diputació de Barcelona. Totes les persones que estiguin pensant a obrir el seu propi negoci poden adreçar-se a qualsevol de les quatre entitats on rebran informació i orientació per a la creació d’una empresa.
Coneix l’experiència de la Tina: