Mas dels Clavers: Vins amb segles d’experiència al darrere
El paisatge del sud de l’Anoia, on l’horitzó s’omple de vinyes de camí al Penedès, confonent-se amb el Penedès amb el que fa frontera, una desena de cellers elaboren vins a la comarca sota de Denominació d’Origen Penedès. Un d’aquests és Mas dels Clavers, ubicat a la finca coneguda com a Can Gallego.
Les vinyes ocupen unes 23 hectàrees distribuïdes en dues finques, la de Can Gallego i Can Codony, a uns 350 metres d’altitud al terme municipal de Cabrera d’Anoia. L’activitat vinícola del mas data del segle XV i fins i tot alguns cellers antics s’han reconstruït i encara s’utilitzen a l’actualitat.
Al segle XIX, a més de l’elaboració de vins, a Mas dels Clavers es comencen a elaborar misteles i aiguardent, arribant a estar entre les primeres fàbriques de licors destil·lats de Catalunya i comercialitzant els seus productes arreu de l’Estat, també Balears i Cuba. Cadascuna de les dues finques tenia el seu propi celler: a Can Gallego es conreaven raïms blancs i s’elaboraven els vins blancs, misteles i aiguardents, mentre a Can Codony -a més altitud- es conreaven i s’elaboraven els vins negres. A partir de 1872 es van començar a elaborar vins blancs a doll i es venien a reconegudes marques de cava de Sant Sadurní d’Anoia.
Actualment en aquest celler familiar es conreen les vinyes sota els paràmetres de l’agricultura ecològica, amb les varietats autòctones blanques -Macabeu, Xarel·lo i Parellada-, juntament amb el Chardonnay i amb les varietats negres Merlot, Sumoll, Ull de Llebre i Cabernet Sauvignon. L’edat mitjana de les vinyes és d’uns 25 anys, segons explica el responsable del celler, Josep Duran.
Amb el raïm seleccionat s’elaboren tres vins blancs, tres vins negres i dos escumosos. Un blanc de xarel·lo, l’anomenat “Xarel·lo Selecció” procedent d’una sola vinya, i “L’Intocable”, un vi sense additius, amb una presència baixa de sulfits i criat en bóta de castanyer, com relata Duran. Pel que fa als negres, entre els elaborats hi ha Mas dels Clavers Selecció dues finques, un negre 100% Cabernet Sauvignon d’una vinya vella i el sumoll, “que seria el nostre negre estrella”, segons Josep Duran. Aquest darrer ha estat definit com el millor vi negre de la DO Penedès per la Guia de Vins de Catalunya. Pel que fa als escumosos, a Mas dels Clavers elaboren un Brut Nature amb una criança mínima de 20 mesos en ampolla i l’altre és un Rosat fet amb Macabeu, Xarel·lo i Sumoll.
La comercialització, el 75% de les vendes es fan a Catalunya. La resta s’exporta a països com el Canadà, Bèlgica o Alemanya. Els objectius de futur, Josep Duran vol consolidar la marca al mercat de proximitat, a la comarca de l’Anoia, i obrir exportacions a altres països amb els que ara estan en negociacions.
A més de l’activitat estrictament vinícola, Mas dels Clavers ofereix visites per endinsar-se en la cultura del vi, visitants, les vinyes, coneixent el procés d’elaboració dels vins i, finalment, fent un tast.
www.fincacangallego.com