Priorat de Santa Maria
Aquesta església fou consagrada l’any 1082. Uns anys després, el 1096 ja era priorat del monestir de Sant Benet de Bages. Al segle XIII, hi havia un prior, tres monjos i un prevere. Els monjos tenien al seu càrrec la celebració del culte, l’atenció pastoral i el prior exercia com a rector de la parròquia. A partir del segle XIV, el priorat va entrar en decadència a causa de l’absentisme del prior. Aquest fet va fer que l’any 1593, el papa Climent VIII fes dependre el monestir de Sant Benet de Bages de Montserrat, amb totes les seves possessions, entre les quals hi havia Santa Maria de Castellfollit. A partir del segle XVIII, es va produir una revifalla del monestir i es va construir el nou edifici monacal al costat de les dependències de migdia. El nou edifici, seguint l’estil d’una casa pairal, es va acabar l’any 1740. La comunitat benedictina va ser-hi fins l’exclaustració (1835), en què va passar a ser una mera granja i el centre d’administració dels béns de Montserrat. S’hi va mantenir culte fins l’any 1916. L’any 1981 va ser declarat monument històrico-artístic pel Ministerio de Cultura.
L’església i el priorat foren restaurats respectivament sota la direcció de C. Solsona i E. Solsona els anys 1982 i 1987.
La planta de l’església romànica és d’una sola nau, amb planta de creu llatina que presenta a la capçalera un absis central rectangular amb una decoració llombarda molt sòbria i rígida (tres sèries triples d’arcuacions cegues entre lesenes sota un fris de dents de serra ), flanquejat originalment per dues absidioles semicirculars sense cap mena de decoració; la construcció conserva al transepte una cúpula, amb trompes als angles, que a l’exterior pren forma de cimbori circular damunt una base poligonal. Al mur de llevant s’alça un campanar d’espadanya de triple obertura.
La porta principal d’accés està situada al sud, precedida d’un pòrtic gòtic. Al braç nord del transepte hi ha una altra porta també gòtica, damunt la qual hi ha una finestra de triple obertura. Al lateral trobem també una rosassa gòtica amb decoració floral.
A l’interior hi havia un retaule gòtic del segle XV dedicat a sant Pere i a sant Pau, representats al carrer principal, avui conservat al Museu d’Art de Catalunya. També a l’interior destaquen diversos elements escultòrics decoratius del període gòtic.
Cal demanar la clau a l’Ajuntament per accedir a l’interior. Tel. 93 869 30 31.
www.riubregos.cat