Castell d’Òdena
El castell d’Òdena ocupa un turó privilegiat, ja que és molt fàcil de defensar. Des del seu punt més elevat, a més, podem veure la conca d’Òdena i diversos dels castells que la circumden. Malgrat que la zona havia estat conquerida a finals del segle IX pel comtat d’Osona-Manresa, no es tenen notícies de l’existència del castell fins a mitjan segle X. Amb la seva construcció, es refermava la defensa de la conca enfront de les incursions musulmanes i, alhora, s’articulava el control del territori en mans dels senyors feudals.
El castell s’assenta sobre les dues terrasses que té el turó. A la part més elevada hi havia la part residencial, així com l’església romànica de Sant Pere. Aquesta part del conjunt està molt afectada per la destrucció del segle XV i, sobretot, per l’explotació de la guixera al segle XX. A la part baixa, es conserva part del tram nord del perímetre emmurallat, amb una torre albarrana que en defensava l’entrada. És una torre poligonal (d’onze cares) i quatre plantes d’alçada, la més baixa de les quals servia de dipòsit d’aigua. Tant la torre com el tram de muralla són de finals del segle XIII i inicis del XIV. Aquest recinte emmurallat incloïa tot el nucli urbà fins al segle XIX, i encara se’n conserven diversos edificis.
El castell va ser construït sota el domini del comtat de Barcelona, que el va conservar fins a finals del segle XIII. A partir de llavors, el castell va anar i tornar vàries vegades de les mans del Casal de Barcelona a les dels Cardona, que finalment se’l van fer seu des de mitjan segle XIV fins al XIX. Per sota d’aquesta alta noblesa, els castlans que s’ocupaven del castell també van anar canviant. Inicialment, el castell el posseïren els senyors de Pontons i d’Arraona, i va passar després als d’Òdena. Aquests en van perdre tots els drets a finals del segle XIII, en benefici dels Cardona.
El castell va experimentar uns moments de màxima tensió al segle XIII, quan els senyors d’Òdena van encadenar una sèrie de fracassos enfront de l’Església i la Corona. Va ser l’any 1463, però, durant la Guerra Civil Catalana, quan els ciutadans d’Igualada van aconseguir que es fes enderrocar el castell. Tot i això, el nucli urbà es va mantenir dins del recinte emmurallat fins al segle XIX.
Visites guiades cada quart diumenge de mes a les 12:00h a partir de 3.00€.
Podeu consultar més informació de les visites guiades a la pàgina web d’Anoia Patrimoni.
www.odena.cat