Viatge per la Pell
Aquest passeig permet visitar els principals escenaris del patrimoni industrial adober de la ciutat: el barri adober i el Rec, documentat al s. XIII, també com algunes indústries modernistes de notable valor. Descobriu les característiques arquitectòniques dels seus edificis i les seves peculiars formes de treball. El barri adober està declarat Patrimoni Industrial de Catalunya i és la zona amb més caràcter de la ciutat.
Gràcies a aquest itinerari a peu podreu descobrir 16 racons que van estretament lligats al barri adober de la nostra ciutat:
1) Portal de Cap de Vila, que actualment és l’entrada al carrer comercial de l’Argent.
2) Basílica de Sant Maria, d’estil renaixentista català del s. XVII, obra de Pere Blai i Rafael Plansó, mestres d’obres. Conté un espectacular retaule barroc realitzat per Josep Sunyer i Jacint Morató.
3) Plaça Pius XII, indret on va néixer la ciutat d’Igualada al s. XI, en la cruïlla de dos camins a l’entorn d’una capella i d’una fortificació.
4) Passatge de Sant Miquel, carreró medieval situat a l’interior del primer recinte de muralles.
5) Casa dels Padró-Serrals, coneguda com la casa modernista de Cal Ratés.
6) Portal de la Font Major, un dels portals del tercer recinte de muralles i on hi havia una de les poques fonts de la vila.
7) Font de la Carota, antic abeurador públic d’animals.
8) Portal dels Blanquers o “del Llevador”, és on comença el barri adober nascut al s. XVIII.
9) Plaça dels Blanquers, era l’indret on s’acumulaven les pells salades o seques que provenien d’altres contrades a l’espera de ser adobades.
10) Travessia de St. Antoni i carrer del Rec, documentat ja al s. XIII, és un canal de tres quilòmetres cinquanta metres que recull aigua del riu Anoia per mitjà d’una resclosa on es va anar format el barri del Rec.
11) Cal Sistaré o Vapor de Baix, manufacturera tèxtil.
12) Museu del Traginer, on explica l’evolució del transport emprant energia de sang.
13) Cal Boyer, Museu de la Pell d’Igualada.
14) Cal Sabaté, adoberia d’estil modernista denominada popularment com la “catedral dels blanquers”.
15) Segall o Cal Valls, adoberia recentment habilitada per acollir-hi Espais del Rec i que acull iniciatives relacionades amb la creació i el disseny.
16) Cal Granotes, antiga adoberia del s. XVIII i actual centre d’interpretació on s’explica l’antic sistema d’adobar vegetalment la pell grossa.
www.museupelligualada.cat