D’melis: hidromel a partir d’una recepta mil·lenària
Fa milers d’anys, l’aigua de la pluja va entrar per casualitat en un recipient que emmagatzemava mel i va fermentar. Així, de forma casual, va néixer l’hidromel, una beguda molt ben valorada per diferents civilitzacions que ha arribat fins als nostres dies. Tant és el seu arrelament que l’expressió “Lluna de mel” té el seu origen en la tradició teutona de celebrar els matrimonis durant la lluna plena. El matrimoni prenia hidromel durant els 28 dies posteriors perquè se li atribuïen propietats afrodisíaques i afavoria la fertilitat.
Bernardo Gil i la seva parella van deixar les seves feines fa quaranta anys per buscar el contacte amb la natura a través de l’apicultura. Es van establir a Vallbona d’Anoia, atrets per la proximitat a Piera i els Hostalets de Pierola, que els romans ja van batejar amb noms derivats de les abelles per la seva presència a la zona.
A més de la elaboració de mel i patés, Gil va començar a fer proves per elaborar hidromel. La senzillesa de la combinació d’aigua i mel és només aparent, perquè la mel recol·lectada per les abelles en una floració mai és igual a la de la floració anterior, explica Gil. La mel es desfà en aigua dins una olla d’acer inoxidable, en un procés que esterilitza la mel i indica la quantitat de sucre que conté. L’aigua mineral i els llevats acaben de donar el toc final a la fórmula.
Un cop elaborada la mescla es deixa fermentar en bidons d’acer inoxidable en un procés que dura mesos. Després, l’hidromel es clarifica i es deixa envellir un mínim de dos anys en botes de roure francès i americà que reposen a la bodega que Gil té al centre de Vallbona d’Anoia, una casa del segle XVIII on s’hi elaboraven vins. Abans del seu envasat, l’hidromel torna a passar per diferents filtratges i “es combinen unes amb altres fins que té el punt adequat”, diu Bernardo Gil.
Entre els productes que elabora Gil hi ha l’hidromel dolç, semi i sec o el vinagre de mel “melagre”. També comercialitzen una cervesa amb hidromel, “que fermenten juntes a l’ampolla”, que amb l’hidromel jove “serien begudes per prendre de forma més habitual”, explica Bernardo Gil, que afegeix que les altres varietats d’hidromel són recomanables “per a ocasions especials”. Els productes de D’melis es poden adquirir a través de la seva pàgina web www.hidromiel.net, on també es pot consultar més informació sobre aquesta beguda mil·lenària.
www.hidromiel.net/ca