Newsletter
COVID-19
  • Català
  • Español
  • English
  • Français
Anoia Turisme
Menu 
  • què fer?
    • Cultura i patrimoni
      • Descobreix els origens
      • MUSEUS DE L’ANOIA
      • Patrimoni Religiós
      • Visites guiades al patrimoni
      • L’ANOIA INDUSTRIAL
      • EL MODERNISME
    • COMARCA MEDIEVAL
      • Anoia Terra de Castells
      • Tots els Castells de l’Anoia
      • Castells amb visita guiada
      • Castells amb visita exterior lliure
    • ESPORT I NATURA
      • Anoia Sports Premium
      • Parc Motor – el món del motor
      • El cel de l’Anoia: Vol i Globus
    • ANOIA DEL CAMP A LA TAULA
      • Productors de l’Anoia
      • Especies Silvestres de l’Anoia
      • Receptes
      • On comprar
      • Tasta l’Anoia
      • Enoturisme
    • EXPERIÈNCIES ÚNIQUES
      • Adrenalina Pura
      • Naturalitat rural
      • Diversió total
      • Vivències experimentals
      • Explora el passat
      • BOTIGUES DE FÀBRICA
    • RACONS DE L’ANOIA
      • RUTES, CAMINS I SENDERS DE L’ANOIA
      • GORGS I SALTANTS D’AIGUA
      • Nuclis amb encant
      • Els Miradors de l’Anoia
      • Places porxades
    • ESDEVENIMENTS
      • CULTURALS
      • FESTES POPULARS
      • FIRES I MERCATS
      • GASTRONÒMICS
      • MUSICALS
      • MODA
  • Menjar i dormir
    • Dormir
    • Menjar
  • AGENDA
  • CONTACTAR
    • CONTACTAR
    • Altres Punts d’informació Turística
  • >> CATALÀ
  • >> ESPAÑOL
  • >> ENGLISH
  • >> FRANÇAIS

D’melis: hidromel a partir d’una recepta mil·lenària

Fa milers d’anys, l’aigua de la pluja va entrar per casualitat en un recipient que emmagatzemava mel i va fermentar. Així, de forma casual, va néixer l’hidromel, una beguda molt ben valorada per diferents civilitzacions que ha arribat fins als nostres dies. Tant és el seu arrelament que l’expressió “Lluna de mel” té el seu origen en la tradició teutona de celebrar els matrimonis durant la lluna plena. El matrimoni prenia hidromel durant els 28 dies posteriors perquè se li atribuïen propietats afrodisíaques i afavoria la fertilitat.

Bernardo Gil i la seva parella van deixar les seves feines fa quaranta anys per buscar el contacte amb la natura a través de l’apicultura. Es van establir a Vallbona d’Anoia, atrets per la proximitat a Piera i els Hostalets de Pierola, que els romans ja van batejar amb noms derivats de les abelles per la seva presència a la zona.

A més de la elaboració de mel i patés, Gil va començar a fer proves per elaborar hidromel. La senzillesa de la combinació d’aigua i mel és només aparent, perquè la mel recol·lectada per les abelles en una floració mai és igual a la de la floració anterior, explica Gil. La mel es desfà en aigua dins una olla d’acer inoxidable, en un procés que esterilitza la mel i indica la quantitat de sucre que conté. L’aigua mineral i els llevats acaben de donar el toc final a la fórmula.

Un cop elaborada la mescla es deixa fermentar en bidons d’acer inoxidable en un procés que dura mesos. Després, l’hidromel es clarifica i es deixa envellir un mínim de dos anys en botes de roure francès i americà que reposen a la bodega que Gil té al centre de Vallbona d’Anoia, una casa del segle XVIII on s’hi elaboraven vins. Abans del seu envasat, l’hidromel torna a passar per diferents filtratges i “es combinen unes amb altres fins que té el punt adequat”, diu Bernardo Gil.

Entre els productes que elabora Gil hi ha l’hidromel dolç, semi i sec o el vinagre de mel “melagre”. També comercialitzen una cervesa amb hidromel, “que fermenten juntes a l’ampolla”, que amb l’hidromel jove “serien begudes per prendre de forma més habitual”, explica Bernardo Gil, que afegeix que les altres varietats d’hidromel són recomanables “per a ocasions especials”. Els productes de D’melis es poden adquirir a través de la seva pàgina web www.hidromiel.net, on també es pot consultar més informació sobre aquesta beguda mil·lenària.

Data: 02/04/2019


www.hidromiel.net/ca [hupso]
Anoia Art botifarra Cabrera d'Anoia Calaf Camí Ral Carrera Castells cementiri cigronet Cultura Deporte Esquiador Festa figues Fira formatge GASTRONOMIA Gorg Història HostaletsdePierola Igualada La Llacuna Mala Dona Medieval mel mercat miocè ORPÍ paleontologia paleoturisme Piera pollastre préssec recepta restaurant rural Salts d'Aigua Teatre Vallbona d'Anoia Veciana vi vinyala visitaguiada Òdena

Què més podem visitar?

Descobreix el Parc Agrari de la Conca d’Òdena 06/11/2021 fins 07/11/2021
El Camí de Sant Jaume al seu pas per l’Anoia
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya
Rutes “Els Camins del Paper” de Capellades
El Castell de Castellolí
Mapa de l’Anoia
Cal Vilaseca, fruits del camp de km0 i sense intermediaris
Els trams del Camí Ignasià a l’Anoia
Zoom Festival 23/11/2021 fins 28/11/2021
17 empreses i punts turístics de l’Anoia i el Consell Comarcal obtenen la distinció de turisme sostenible BIOSPHERE
TOP ANOIA
TOP ANOIA
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
ANOIA, TERRA DE CASTELLS
SITUACIÓ DE L'ESDEVENIMENT
I RODALIES

D’melis: hidromel a partir d’una recepta mil·lenària

www.hidromiel.net/ca