Esquius: artesania i innovació al Mercat de la Masuca
Al bell mig del Mercat de la Masuca d’Igualada hi ha la parada de la carnisseria i xarcuteria Esquius. Amb origen al 1961, ara és la segona generació la que regenta el negoci. Una oferta centrada en el producte fresc de xarcuteria, formatges i elaborats amb vedella i pollastre i amb la voluntat d’oferir noves propostes als seus clients.
Montse Esquius posa com a exemple la botifarra crua, que cada setmana elaboren amb un o dos ingredients diferents. Esquius explica que “depèn molt de l’època de l’any, però els clients jo ho esperen i pregunten aquesta setmana de què l’has fet?”.
Un dels seus productes estrella, segons Montse Esquius, són els canalons. Aquests elaborats demostren la tendència que segueix el negoci per adaptar-se a les necessitats de la societat, “perquè cada cop fem més precuinats”.
Pel que fa la matèria primera, procuren que sigui “el més propera possible a nosaltres”, buscant productors que els ofereixin qualitat. I també seleccionen els productors per com es cuiden els animals, un factor que “després a la carn es nota, és molt tendra”. Montse Esquius matisa que “potser d’aspecte no és tan maco però es nota la diferència”.
Esquius fa més de 20 anys té el segell d’establiment artesà per part de la Generalitat de Catalunya, una distinció que “fa que encara defensis més el producte de qualitat, ben elaborat i artesà”, reivindica Montse Esquius.
Esquius disposa d’un obrador i d’un únic punt de venda al Mercat de la Masuca d’Igualada, on a més atenen comandes per telèfon, correu electrònic i Whatsapp. A més, també estan preparant una pàgina web. Pel que fa el futur, a més de la reforma prevista del Mercat de la Masuca, Esquius es planteja obrir el ventall de servei a oferir degustació a la parada, “perquè els temps estan canviant”.