Visitar antigues mines recuperades, una nova oferta turística
Sabies que a La Torre de Claramunt i a Calonge de Segarra s’han recuperat recentment dues mines de carbó del segle XIX-XX? Aquests dos treballs arqueològics i de museïtzació han permès rescatar de l’oblit part del patrimoni de la mineria del carbó de l’Anoia a la vegada que han ampliat l’oferta turística cultural de la comarca. Les troballes ens permeten conèixer en primera persona una part important de la nostra història més recent relacionada molt estretament amb la indústria del tèxtil quan es van construir fàbriques accionades amb el vapor i l’aprofitament dels combustibles fòssils a la Catalunya Central.
Tens curiositat per saber-ne més? Com eren? Com treballaven els miners?
Agafa el lot i ves a visitar-les! Podràs reviure i conèixer la duresa i les condicions de treball que es vivien en aquest tipus d’explotacions mineres i com es realitzava l’extracció del lignit des del fons de les galeries subterrànies. Serà una excursió ben diferent i didàctica!
La Mina Maria Asunción de La Torre de Claramunt
La Mina Maria Asunción està situada al municipi de La Torre de Claramunt, just al límit amb el municipi veí de La Pobla de Claramunt, a tocar de la carretera C-244.
La construcció de la mina Maria Asunción està estretament relacionada amb la recerca de nous recursos miners vinculats al carbó durant la postguerra, dècada de 1940, provocada per la política econòmica d’autosuficiència del règim franquista durant la primera fase de la dictadura. La visita a aquesta mina ens ofereix l’oportunitat de conèixer aquesta part de la història recent de la comarca de l’Anoia quan hi va haver una allau de demandes de concessions mineres.
L’obertura de la mina Maria Asunción està estretament relacionada amb l’existència del pou d’aigua de la finca contigua que va posar a la llum una veta de torba d’uns dos metres de gruix. La documentació de la qual es disposa explica alguns detalls com que els treballadors disposaven de 25 piques propietat de l’empresa per excavar i extreure el mineral. L’extracció era en vertical mitjançant una màquina i un torn que elevava els cistells a la superfície. Un cop a l’exterior, triat i rentat, el mineral era transportat amb vagonetes fins a la zona de càrrega. La mina fou explotada pocs anys atès que el mineral que se n’extreia no era ni carbó ni lignit, sinó torba; mineral amb un baix poder calorífic. D’altra banda, la seva extracció era dificultosa atès que requeria estar bombant aigua constantment per tal que la mina fos practicable. Finalment, l’any 1964 va ser cancel·lada.
El conjunt històric ha estat recentment recuperat en una primera fase i permet visitar l’estructura exterior que compta amb panells explicatius. La visita es pot realitzar per lliure.
Mina Vicenta a Calonge de Segarra
Al terme municipal de Calonge de Segarra es localitza la Mina Vicenta, una mina que es comença a explotar la dècada de 1850 amb el nom de Coto San Francisco incorporant-se més tard a la mina Reunión per acabar adoptant el nom de Vicenta l’any 1923.
La història ens explica que a partir de l’any 1841 es van començar a constituir societats mineres a la zona de la conca minera de Calaf que augmentaren en gran mesura entorn l’any 1856, amb l’inici de les obres del ferrocarril, malgrat tractar-se d’un carbó de mala qualitat, el lignit. La mala qualitat del lignit i la competència amb el mercat britànic va provocar que els lignits desapareguessin pràcticament del mercat de Barcelona i se centressin a abastir les fàbriques instal·lades prop de la línia fèrria de Lleida a Barcelona.
Aquesta mina forma part d’aquesta història que es pot conèixer en primera persona gràcies als treballs de recuperació que s’han fet recentment. La primera fase d’actuació es va estrenar el passat mes de març i permet al visitant veure les estructures originals de la mina. La bocamina està restaurada i permet accedir a l’interior de la galeria uns metres, on hi ha les vies per on circulaven les vagonetes, les quals sense descans, entraven buides a la mina i sortien plenes de carbó tibades per una mula.
El conjunt històric compta amb uns plafons explicatius perquè el visitant conegui com es realitzava l’extracció del lignit. També hi ha una recreació, per mitjà de figures a mida natural tallades en acer, de la fotografia conservada de la mina datada de 1910 on es veu una mula, guiada per un miner, tibant una vagoneta sortint de la Mina Vicenta.
D’acord amb el projecte de recuperació i dignificació d’aquest singular element patrimonial que ens parla de l’activitat minera a bona part de l’Alta Segarra en la darrera fase de museïtzació, s’ha instal·lat, a la galeria minera, d’una exposició permanent sobre la mineria a la comarca i, a la zona d’explotació -a la part més profunda-, la recreació del dur treball dels miners a l’hora d’extreure el lignit on podem escoltar una gravació del text que, el Dr. Llorens de Calaf, va redactar l’any 1904 després de visitar aquesta mina.
La visita pot ser lliure o pot contractar-se una visita guiada a través d’Anoia Patrimoni.